Kuchnia

ciasta

Ciasto z chałwą bez pieczenia
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy, proponuje Ci szybki sposób na pyszne ciasto bez pieczenia, wystarczy Ci 30 minut.
Ciasto przekładane herbatnikami oraz masą z dodatkiem chałwy, a to wszystko posypane orzeszkami i migdałami. Czy to nie brzmi kusząco?
Forma 24 cm x 24 cm
30 minut czas przygotowania
15 porcji
Składniki:
• 800 ml śmietany 30 %
• 500 g mascarpone
• 36 g śnieżki fix
• 200 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym
• 300 g herbatników
• 50 g orzeszków laskowych
• 100 g migdałów
Sposób przygotowania:
1. Śmietanę ubijam mikserem na gęstą masę, następnie dodaję mascarpone oraz śnieżkę, ubijam około 5 minut.
2. Chałwę kruszę dodaję do masy, mieszam delikatnie łyżką.
3. Herbatniki układam na dnie formy, na ciastka wykładam 1/3 masy, ponownie herbatniki, masę, herbatniki, masę.
4. Wierz ciasta posypuję pokruszonymi orzeszkami i płatkami migdałowymi.
5. Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny.
6. Gotowe.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation