Kuchnia

wypieki

Szaszłyki z młodych ziemniaków z grilla
fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 15 min

Składniki dla 4 osób:
- 40 dag małych (jednakowej wielkości) ziemniaczków
- pół strąka czerwonej papryki
- pół strąka żółtej papryki
- pół strąka zielonej papryki
- 1 czerwona cebula
- 10 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach

Na glazurę:
- 5–6 łyżek keczupu
- 2–3 łyżki sambal oelek (intensywnie czerwony sos chili)
- 1–2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- rozmaryn
- tymianek
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Dokładnie wymieszaj keczup z sambalem. Dopraw do smaku przeciśniętym czosnkiem, imbirem, ziołami, solą oraz pieprzem.

2. Ziemniaczki namocz na kilkanaście minut w zimnej wodzie. Oskrob i obgotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Jeszcze ciepłe polej połową glazury, wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.

3. Paprykę umyj, pokrój w kwadraty. Cebulę obierz i pokrój w szersze piórka. Ziemniaczki zawiń w paseczki boczku. Na bambusowe patyki nabijaj ziemniaczki na przemian z cząstkami cebuli i papryki. Szaszłyki posmaruj pozostałą glazurą,
ułóż na tackach do grillowania.

4. Piecz, kilkakrotnie obracając, nad rozżarzonymi węglami przez 15–20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation