Kuchnia

wypieki

Tort piernikowy-przepis
Składniki: tortownica φ22cm

Spód:
100g pierniczków bez lukru
50g migdałów
100g stopionego masła

Rozdrobnić w malakserze migdały i pierniczki. Przesypać do miski, dodać stopione masło i wymieszać.
Wyłożyć na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i docisnąć. Wstawić na godzinę do lodówki.

Warstwa I
350g serka śmietankowego
125g mleka zagęszczonego słodzonego
125ml śmietanki 30% tłuszczu
3 płaskie łyżeczki żelatyny
50ml wody
Wymieszać serek z mlekiem zagęszczonym i śmietanką. Żelatynę namoczyć w wodzie aby napęczniała, następnie podgrzać do rozpuszczenia, dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać.
Wylać na spód tortu i wstawić do lodówki aby masa zastygła.

Warstwa II
260g pierniczków bez lukru
1 słoik (335ml) domowych powideł śliwkowych
2 łyżki rumu

Połowę pierniczków rozłożyć na zastygłej masie. Wolne przestrzenie pomiędzy nimi wypełnić drobno pokruszonymi pierniczkami. Powidła śliwkowe wymieszać z rumem i rozłożyć na pierniczkach. Przykryć pozostałymi pierniczkami.

Warstwa III
350g serka śmietankowego
125g mleka zagęszczonego słodzonego
125ml śmietanki 30% tłuszczu
3 płaskie łyżeczki żelatyny
50ml wody

Przygotować tak samo jak warstwę I. Wylać na pierniczki i wyrównać powierzchnię. Wstawić na całą noc do lodówki.

Do dekoracji:
3 pierniczki
2 łyżki serka śmietankowego
gwiazdki czekoladowe
perełki cukrowe

Na drugi dzień zdjąć obręcz. Boki tortu posmarować cienką warstwą serka i obsypać pokruszonymi drobno pierniczkami. Na wierzchu ułożyć gwiazdki i posypać perełkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation