Kuchnia

ciasta

Piernik z budyniem i musem śliwkowym

Składniki:
PIERNIKOWE PLACKI:

1 szkl. śmietany 18%
1 szkl. cukru
25 dag miodu
1 przyprawa do piernika /15 g/
125 g masła
1 łyżka kakao
40 dag mąki
5 żółtek
1,5 łyżeczki amoniaku
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

MASA BUDYNIOWA:

1 kostka masła
1/2 l mleka
3/4 szkl. cukru
1 łyżka mąki
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy

MUS ŚLIWKOWY:

1,5 słoika musu śliwkowego /ok 700g/
1 galaretka wiśniowa

POLEWA:

65 g masła
2,5 łyżki kakao
2,5 łyżki śmietany 18%
2,5 łyżki cukru
1 łyżka żelatyny

PONADTO:

siekane migdały
Sposób przygotowania:
1. Śmietanę, cukier, miód, przyprawę do piernika, masło i kakao - roztopić i zagotować.
2. Do wystudzonej masy dodać mąkę, 5 żółtek, amoniak i sodę - wszystko dokładnie wymieszać.
3. 5 białek ubić na sztywną pianę, dodać do masy, dokładnie wymieszać. Podzielić na 2 części.
4. Upiec 2 placki, na blaszkach / 30x21cm/ wyłożonych papierem do pieczenia . /ok 25 min w 180 stopniach/
5. Wystudzić, każdy placek przekroić wzdłuż na 2 części.
6. 1,5 szkl. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuścić budyń i łyżkę mąki.
7. Ugotować budyń, do gorącego wmiksować masło.
8. Masę budyniową podzielić na 2 części.
9. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, przestudzić. Dodać do musu śliwkowego, połączyć.
10. Na pierwszy placek wyłożyć 1 część masy budyniowej, przykryć drugim plackiem.
11. Na drugi placek wyłożyć mus śliwkowy / zostawić 3 łyżki/, przykryć trzecim plackiem.
12. Wyłożyć drugą część masy budyniowej, przykryć ostatnim plackiem.
13. Wierzch posmarować pozostałym musem śliwkowym.
14. Składniki na polewę rozpuścić, zagotować. Na koniec, do gorącej polewy dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku.
15. Delikatnie przestudzić, polać ciasto, wyrównać polewę, posypać siekanymi migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation