Kuchnia

Azja smaki

Sushi z warzyw z pastą z awokado lub hummusem.

Składniki:

4 płaty nori
pół awokado
ćwiartka papryki
pół ogórka zielonego świeżego
4 liście sałaty
kilka gałązek pietruszki
łyżka sezamu

Pasta z awokado

pół dojrzałego awokado
ćwiartka czerwonej cebuli
2 pomidorki koktajlowe
szczypta soli, pieprzu
kilka kropel limonki


Dojrzałe awokado wkrawamy do miseczki, dodajemy pokrojoną cebulę, posiekane pomidorki, sól, pieprz, krople limonki. Następnie mieszamy lub blendujemy na gładką masę-jak kto woli.

Hummus z suszonymi pomidorami

pół puszki ciecierzycy
3 suszone pomidory
łyżka sezamu
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli, pieprzu

Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy pokrojone pomidory suszone, łyżkę oliwy, sezamu, sól pieprz i blendujemy na gładką masę.

Ogórka, paprykę kroimy na cieniutkie, podłużne paski. Awokado obieramy ze skórki i również kroimy na paski. Na bambusowej macie rozkładamy arkusz nori. Smarujemy go wybraną pastą, na środku układamy paseczki ogórka, papryki, awokado, liście pietruszki i sałaty. Następnie pomagając sobie bambusową matą zwijamy całość w rulon. Końcówkę nori zwilżamy delikatnie wodą aby była bardziej lepka.
Gotową rolkę kroimy bardzo ostrym nożem na 2-2,5 centymetrowe kawałki. Układamy na talerzu lub drewnianej tacce i posypujemy sezamem.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść je podobnie jak sushi z dodatkiem sosu sojowego, pasty wasabi i marynowanego imbiru.

http://pysznekadry.blogspot.com/2013/04/wiosenne-nori-z-warzywami-pasta-z.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation