Kuchnia

wypieki

Gobi Aloo czyli kalafior i ziemniaczki po Indyjsku |

Składniki:

Kalafior 1 szt.
Ziemniaczków 5-6 szt średni rozmiar
Olej lub Ghee 1 łyżka stołowa
Pomidor 1 szt średni rozmiar

Czerwona cebula 1 szt średni rozmiar
Zielony chilli 1 szt
Pasta z imbiru 1 łyżka stołowa
ząbki czosnku 4-5 szt (lub 1 łyżka stołowa pasty z czosnku)
Proszku papryka chili cayenne 1 łyżeczka
Chat masala 1 łyżeczki (jak nie ma chat masala to trochę sok z cytryny też może być)
Garam masala 1 łyżka stołowa
Kurkuma 1/2 łyżeczki
Proszku kolendry 1 1/2 łyżeczki
Świeża kolendra do dekoracji
Kminek 1 łyżeczka
Sól według smaku
Dobra jak już mamy te składniki, więc nie ma co czekać. Do dzieła! :)

Krok 1: składniki

Trik 1: na małej mieszczce mam drobniutko posiekany kalafior, jest po to żeby podczas gotowanie one lekko przepaliły to daje jeszcze wyrazisty smak do całej potrawy.

Krok 2: Na gorącą patelnie dodajemy Olej lub Ghee i dodajemy kminek.

Krok 3: Jak kminek zaczyna pachnieć to dodajemy pasty imbiru i czosnku i mieszamy na małym ogniu.

Krok 4: Dodajemy papryka chili cayenne i kurkumę i mieszamy.

Krok 5: Po 1 minuty dodajemy drobną posiekana cebule, pomidory i zieloną paprykę razem, jest to bardzo ważny (czytaj Trik 2)

Trik 2: w tej potrawie dajemy cebule, pomidor i chilli razem żeby połączyć ich smaki razem. Na innych potrawach dodajemy każdy z tych składników po kolej.

Krok 6: na około 30-40 ml wodę mieszamy mieloną kolendrę i chat masalę. Jeśli nie macie chat masalę to dodajemy sok z cytryny.

Trik 3: jak mieszamy przyprawy w ten sposób to te przyprawy wolno się przepalają i na sam koniec nie ma gorzkiego smaku. Jest to ważny w tym przepisie bo będziemy gotowali kalafior i ziemniaki.

Krok 7: Dodajemy mieszankę które zrobiliśmy na krok 6 i mieszamy cały czas na małym ogniu.

Krok 8: Po 4-5 minutach sos jest gotowy.

Krok 9: Dodajemy kalafior, ziemniaczki i garam masala. Dolewamy też koło 30 ml wodę, nie chcemy dać więcej wodę bo chcemy żeby kalafior i ziemniaki się gotowały puszczając wodę które mają w sobie. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie.

Krok 10: Pokrywamy i czekamy przez 10-15 minut. Mieszając od czas do czasu na małym ogniu. Musimy czekać aż do momentu kalafior i ziemniaczki nie będę miękkie.

Krok 11: Kalafior i ziemniaczki są gotowy więc na koniec dodajemy posiekaną kolendrę.

Krok 12: Serwować z czapati lub naan lub chleb. Smacznego!!

Gotowe

Trik 4: Ja zawszy gotuje tę potrawę trochę więcej żeby mieć na następnego dnia, bo następnego dnia można zrobić z tego pyszną kanapkę! i nawet na ziemną jest super pyszna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation