Kuchnia

Kulinaria

pekan
Składniki:
90g masła
330g cukru
70g kakao
3 jajka
190g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
¼ łyżeczki soli
150g orzechów pekan (zastępczo orzechów włoskich)

Sposób przygotowania:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Najlepiej użyć formę do brownies o wymiarach ok. 24x 24cm. Można również zrobić formę kwadratową ze zwykłej prostokątnej formy o wymiarach ok. 24x 35cm, oddzielając 1/3 jej długości folią aluminiową. (Należy złożyć folię aluminiowa kilkakrotnie tworząc w miarę sztywny pasek.) Forma może być troszkę mniejsza lub większa niż 24cm. Ważne, żeby miała wysoki bok.
Orzechy posiekać na dość duże kawałki.
Masło rozpuścić. Kolejno utrzeć mikserem z cukrem i kakao. Dalej ucierając dodać po jednym jajku i 120ml wody. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą. Dodać do utartego masła. Na końcu wmieszać orzechy.
Ciasto przełożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min., w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C).
Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i jeszcze ciepłe pokroić w kwadraty. Pozostawić we formie do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation