Kuchnia

Moja kuchnia

Sałatka wiosenna z kurczakiem

2 filety z piersi kurczaka

po 2 cebule białe i czerwone (lub po 1 większej)

pęczek szczypiorku

mały świeży ogórek

2 pomidory

pęczek rzodkiewek

1/2 pęczka koperku

2 łyżki oleju

sól i pieprz


SOS:

3 łyżki białego wina

3 łyżki octu winnego

łyżka musztardy

8 łyżek oliwy z oliwek

cukier, sól, pieprz


Filety z piersi kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w paseczki, oprószyć sola i pieprzem, usmażyć na oleju, wystudzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Resztę warzyw oczyścić i starannie opłukać. Szczypiorek drobno posiekać, obrany ogórek pokroić w półplasterki, pomidory (bez skórki) na ósemki, rzodkiewki - w plasterki. Wystudzone mięso i pozostałe składniki przełożyć do salaterki, wymieszać. Wino wymieszać z octem, musztardą i oliwą, doprawić do smaku sola, pieprzem i cukrem. Tym sosem polać sałatkę, wymieszać i posypać koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation