Kuchnia

Jadłabym...

Pyszna warstwowa sałatka z serem feta i słonecznikiem -
1 czerwona papryka 6 jajek por (biała część) 10 dag słonecznika łuskanego (prażonego i solonego) 1 puszka kukurydzy konserwowej 27 dag sera Feta Sos do sałatki: 4 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka łagodnego ketchupu 1 łyżka suszonego koperku sól pieprz

Czerwoną paprykę oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i oddzielić białka od żółtek. Białka jajek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a żółtka na tarce o małych oczkach. Por pokroić w plasterki. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ser Feta pokroić w dużą kostkę. Do miseczki przełożyć majonez. Dodać do niego śmietanę, ketchup, koperek, sól, pieprz i wymieszać. W przezroczystej misce układać warstwami następujące składniki: połowę czerwonej papryki, białka jajek, połowę sosu, por, słonecznik (trochę odłożyć do dekoracji), kukurydzę, pozostały sos, ser Feta, pozostałą czerwoną paprykę i żółtka jajek. Wierzch sałatki posypać odłożonym słonecznikiem. Gotową sałatkę włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Składniki wystarczą na około 8 porcji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation