Przepisy na lody

176 inspiracji
1 obserwujący
Wegańskie lody bez maszynki – lody orzechowe z orzechowymi chrupkami » Jadłonomia · wegańskie przepisy nie tylko dla wegan
Składniki:

- 2/3 tłustej śmietanki UHT, np. Krasnystaw (minimum 30% tłuszczu),
- 100-125 ml cukru,
- 40-50 dg mrożonych lub suszonych owoców oraz
- szczypta waniliny.

Jeżeli stosujecie dietę, zamiast śmietanki UHT może być jogurt naturalny.

Teraz mieszamy to wszystko np. przy pomocy blendera i wkładamy do zamrażarki. Od czasu do czasu wyciągamy lody i mieszamy. W ten sposób będziemy mieli coś a’la sorbet.

Wkładając natomiast wymieszane składniki do lodówki, otrzymujemy deser o konsystencji i smaku lodów.
Lody kokosowe bez nabiału (paleo, wegańskie) - Cook it Lean - sprawdzone paleo przepisy
Lody bananowo-pomarańczowe z rodzynkami (bez cukru)
Lody przepyszne i idealne na gorące dni dla ochłody, dzięki zawartości jogurtu są bardzo delikatne, a po przez dodanie słodziutkiego banana i nektaru z tego samego owocu zbędny jest cukier. Lody po zamrożeniu poprzez dużą zawartość wody są twarde i bardziej przypominają sorbet. Dlatego przed podaniem radzę na 5 min wyjąć je z zamrażarki ;)



Składniki (na 2 niepełne średnie pudełka lodów):

400g jogurtu naturalnego 2%
1 duży banan
1 pomarańcza
pół cytryny
pół szklanki nektaru bananowego
pół szklanki rodzynek
Śnieżka + 200ml mleka


Pomarańcz i banana obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, wsypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy jogurt i nektar, miksujemy blenderem.

Po zmiksowaniu wyciskamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.

W innym naczyniu ubijamy śnieżkę z mlekiem na sztywno, po ubiciu dodajemy wcześniej zmiksowane owoce i mieszamy łyżką aż do powstania jednolitej masy. Przelewamy lody do plastikowych pudełek i posypujemy równomiernie rodzynkami.

Wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.

Smacznego ;)
Domowe lody waniliowe (bez maszyny) - przepis Marty



Składniki (około 700 ml):

300 ml śmietanki 36%
2 jajka
100 g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (7 g) lub ok. 2 łyżek domowego cukru waniliowego
1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody

Jajka sparzamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną masę. Dodajemy połowę cukru i ponownie mieszamy. W innym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę, a w kolejnym żółtka z przegotowaną wodą i cukrem, do uzyskania prawie białej masy. Wszystkie składniki łączymy i bardzo dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody. Nakrywamy folią aluminiową i przekładamy do zamrażarki. U mnie lody były gotowe po 1 nocy ; )

Smacznego : )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona