Kuchnia

101 inspiracji
1 obserwujący
Kalafior z chili i rozmarynem -
szybkie, proste i zdrowe przepisy | Jemy zdrowo
Ptasie mleczko z PTASIE MLECZKO Z CHIA

SKŁADNIKI NA MASĘ Z CHIA:

400 ml mleka kokosowego
100 ml mleka np. sojowego
4 łyżki nasion chia
4 łyżki ksylitolu lub 2 łyżki miodu
1 1/2 łyżeczki agaru lub 2 łyżki żelatyny
SKŁADNIKI NA CZĘŚĆ CZEKOLADOWĄ:

400 ml mleka kokosowego
200 g gorzkiej czekolady
1 łyżka miodu
1 łyżeczka agaru lub 2 łyżeczki żelatyny
Mleko kokosowe podgrzewamy i dodajemy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy miód oraz agar. Chwilę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. W wersji z żelatyną dodajemy do niej wcześniej 2 łyżki zimnej wody, gdy napęcznieje dodajemy do ciepłej masy. Zostawiamy do wystudzenia. Formę o wym. 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę masy czekoladowej i wkładamy do lodówki do stężenia. Wszystkie składniki na masę z chia przekładamy do garnuszka i chwilę gotujemy. W wersji z żelatyna postępujemy dokładnie tak samo jak powyżej. Zostawiamy do wystudzenia. Wylewamy masę na zastygnięta masę czekoladową. Wkładamy do lodówki, aby się ścięła. Następnie wylewamy pozostałą część czekoladową i wkładamy do lodówki na około 1-2 godz. Kroimy na kawałki.
składniki:
-4 placki tortilli
-200 g sera żółtego
-125 g kurek
-1 udo kurczaka
-1 cebula
-3 łyżki jogurtu greckiego
-½ łyżeczki posiekanej pietruszki
-łyżka masła
-przyprawa warzywna (typu Vegeta)
-sól
-pieprz

przepis:
Kurki dokładnie myjemy, a cebulę drobno siekamy. Ser ścierany na tarce o grubych oczkach.
W garnku zagotowujemy wodę, doprawiamy przyprawą warzywną i gotujemy udko z kurczaka (około 20 minut). Gdy będzie ugotowane, odstawiamy do ostygnięcia i oddzielamy mięso od kości.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę, aż będzie szklista. Następnie dodajemy kurki i pietruszkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy mięso z kurczaka.
Tortillę posypujemy częścią sera, dodajemy kurki z kurczakiem i ponownie część sera. Przykrywamy drugą tortillą. Grillujemy z obu stron, aż placki staną się chrupiące.
Tak samo postępujemy z kolejną tortillą. Podajemy od razu ciepłe.
Naleśniki szpinakowe z łososiem i kremowym twarożkiem (roladki lub rollsy)


Składniki na naleśniki (6szt):
250g mąki pszennej tortowej
85g liści świeżego szpinaku baby
2 jajka
1/2 szkl wody
1/2 szkl mleka
duża szczypta soli
odrobina oleju do smażenia
drobno posiekany koperek

dodatkowo:
200g łososia wędzonego (użyłam szkockiego firmy Suempol)
280g serka śmietankowego kremowego
roszponka lub mix sałat

Szpinak zmiksować blenderem, dodać mąkę i miksować do momentu uzyskania gładkiego zielonego proszku. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować raz jeszcze. W razie konieczności gdyby ciasto było za gęste dolać odrobinę mleka.
Naleśniki smażyć na natłuszczonej patelni z dwóch stron. Powinno nam wyjść ok 6 sztuk). Wystudzić.

Usmażone naleśniki smarować serkiem, układać na nim kawałki łososia i całość posypać koperkiem i roszponką. Zawinąć najpierw delikatnie z jednej strony, podwinąć boki i rolować. Pokroić w plastry i ewentualnie spiąć wykałaczką lub przekroić ukośnie na dwie części tworząc rollsy.
Smacznego :)
Zdrowe placuszki z kaszy jaglanej bez mąki i cukru - Motywator Dietetyczny

1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka (lub wody + 4 łyżki mleka w proszku)
1 jajko
8 łyżek skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki sody
2-3 łyżeczki stewi w proszku
3-4 łyżki oleju
olejek waniliowy
dodatek: dowolny dżem lub owoce (u mnie domowy dżem jagodowy)
olej do smażenia

Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną wrzucić do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować. Masa powinna być gęstsza od naleśnikowej. Do smażenia pierwszej partii placuszków użyć oleju, do kolejnych można dodać tylko trochę lub spróbować smażyć bez oleju.
Gozleme ze szpinakiem i fetą

Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym.



Składniki:

350 g mąki chlebowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
240 ml letniej wody
4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych

Nadzienie:

300 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
około 50-80 g sera fata
sól, pieprz
łyżka masła i oleju do smażenia




Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.
Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz świeżych drożdży należy zrobić rozczyn. Do garnuszka wkrusz drożdże dodaj łyżeczkę cukru i wlej około 100 ml wody wymieszaj i poczekaj aż drożdże zaczną pracować. Następnie wlej do mąki i zagnieć. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę. Po wyrośnięciu podziel na dwie części i cienko rozwałkuj.
Na placek pozostawiając 1cm margines rozłóż szpinak i posyp pokruszoną fetą. Przykryj drugim plackiem i podwiń brzegi. Patelnię delikatnie natłuść połóż placek i smaż na średnim ogniu aż na cieście pojawią się brązowe przypieczenia. Przewróć na drugą stronę i podpiecz.
Albo: Rozwałkuj porcje ciasta, na jednej połowie rozłóż nadzienie i zlep jak pieroga. Smaż tak samo 2-3 minuty z każdej strony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona