Khingali - Gruzińskie pierożki – przepis krok po kroku – przepisy.pl
Dieta na płaski brzuch - pięciodniowe menu - Zdrowie
DZIEŃ DRUGI
ŚNIADANIE: 3 łyżki płatków kukurydzianych zalej 1 i 1/2 szklanki chudego mleka i wrzuć 4 pokrojone suszone morele.
DRUGIE ŚNIADANIE: Kromka chleba graham, cienko posmarowana masłem roślinnym, z plastrem pomidora i łyżeczką szczypiorku, jajko ugotowane na miękko; szklanka herbaty bez cukru.
OBIAD: małą cukinię przekrój, wydrąż i zrób nadzienie z miąższu, pomidora, plastra szynki, kukurydzy i natki, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny; włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną i zapiecz, zjedz z dwoma łyżkami ryżu na sypko.
PODWIECZOREK: szklanka kefiru, kiwi.
KOLACJA: 2 kromki chrupkiego chleba z 1/3 tuńczyka z puszki, liście cykorii, szklanka świeżo wyciśniętego soku jabłkowo-selerowego.
Domowe precle, macie ochotę? | Lawendowy Dom
Tartaletki z botwinką i fetą - Trawka Cytrynowa
Sałatka ziemniaczana na grilla - przepis ze Smaker.pl
Smaczny dodatek na grillowe szaleństwo :)
Składniki
1kg. ziemniaków
0,5kg. cebuli białej lub czerwonej, 5-6 ząbków czosnku
sól, pieprz, 1 łyżeczka octu
Sos: 2 łyżki majonezu :Kieleckiego"
2 łyżki śmietany 10%
1 łyżka musztardy np."Sarepska"
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Przygotowanie
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Po wystudzeniu obrać i pokroić w talarki, jeśli ziemniaki są duże to w półtalarki.Cebulę pokroić w piórka, dodać do niej zmiażdżony czosnek, posolić, polać octem i odstawić na kilka minut.
Do miseczki nałożyć majonez, śmietanę, musztardę, koperek i wszystko wymieszać do połączenia składników. Doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki połączyć z cebulą i czosnkiem, delikatnie wymieszać dwoma widelcami, przełożyć do salaterki i polać sosem koperkowym.
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i szczypiorkiem
Składniki:
5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
4 jajka ugotowane na twardo
2 cebule
1 łyżka posiekanego szczypiorku
4 łyżki majonezu
sól
pieprz
Obierz ziemniaki i jajka, pokrój je w kostkę. Cebulę posiekaj. Wszystko wymieszaj z majonezem, przypraw solą i pieprzem. Wstaw na 20 minut do lodówki. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
Kawa mrożona z kokosem i ananasem
Sałatka z jajek, szynki i marynowanych pieczarek Kobieceinspiracje.pl
Składniki na sałatka z jajek, szynki i marynowanych pieczarek
6 jajek
10 dag szynki konserwowej
10 dag sera żółtego
1 szklanka marynowanych pieczarek
2 łyżki majonezu
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie dania sałatka z jajek, szynki i marynowanych pieczarek
Jajka ugotuj na twardo (6 minut od zagotowania wody). Ostudź, a następnie obierz i pokrój na niezbyt drobną kostkę.
Szynkę pokrój w większą kostkę. Ser żółty pokrój w kostkę.
Do miski przełóż pokrojone jajka. Dodaj szynkę, ser i marynowane pieczarki. Dopraw solą i pieprzem.
Delikatnie wymieszaj z majonezem.
Sałatkę podawaj posypaną szczypiorkiem oraz ze świeżym pieczywem.