Przepisy

118 inspiracji
by E L
Czekoladowe crepes z kremem chantilly

Składniki (porcja dla 6-8 osób):
Crepes
100 g mąki pszennej
25 g kakao
1/4 łyżeczki miałkiej soli
1 łyżka cukru
2 średnie jajka lekko roztrzepane
1 łyżka roztopionego masła
300 ml tłustego mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mąkę kakao i sól mieszamy, przesiewamy. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie wlewamy jajka, masło przestudzone, mleko i ekstrakt. Ubijamy do uzyskania gładkiego ciasta, lecz nie za długo. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy, na patelnię wrzucamy kawałek masła. Gdy się rozpuści, przechylamy patelnię, aby masło pokryło całe dno, nalewamy ciasto, rozprowadzamy po całej powierzchni i smażymy ok. 1 minutę z każdej strony. Wykładamy na talerz i przykrywamy ręcznikiem kuchennym. Smażymy resztę.

Sos czekoladowy
100 g gorzkiej czekolady
15 g masła
1 i 1/2 łyżki miodu
70 ml tłustego mleka

Wszystkie składniki wkładamy do miski (czekoladę łamiemy na kostki) i układamy nad garnkiem z gorącą wodą (kąpiel wodna). Ważne, aby garnek nie dotykał wody, a woda nie wrzała. Mieszamy co chwilkę do rozpuszczenia i połączenia składników.

Krem chantilly
250 ml tłustej śmietany (np. 36%)
2-3 łyżki cukru pudru (na początku dodajmy mniej, a najwyżej potem więcej)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem.
Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii po grecku

Skladniki:
3 cukinie
2 jajka
1 szkl. bulki tartej
4 lyzki startego zoltego sera
1/2 duzego peczka ziol mieszanych: koperku, miety, natki pietruszki
sol
pieprz
oliwa do smazenia

Sos:
1/2 duzego peczka ziol: koperku i miety (ja dalam tez posiekana natke)
2 zabki czosnku
400 g jogurtu naturalnego (dalam grecki)

Cukinie umyc i zetrzec ze skorka na tarce o duzych oczkach. Posolic i odstawic na sitku na 15-20 min., az pusci sok.

Zrobic sos: ziola oplukac, osuszyc, drobno posiekac wraz z czosnkiem i wymieszac z jogurtem, posolic do smaku, odstawic.

Odcisnac cukinie, dodac roztrzepane jajka, starty ser i bulke tarta. Dokladnie wymieszac a gdy masa bedzie jednolita, dodac pol peczka poszatkowanych ziol. Doprawic do smaku pieprzem, wymieszac. Gdyby ciasto bylo za rzadkie, mozna dodac odrobine maki (lub bulki tartej).

Na patelni rozgrzac oliwe i nakladac lyzka porcje ciasta. Smazyc z obu stron na zloty kolor. Podawac z sosem.
Mus kokosowo-limonkowy

Składniki (na około 6-8 porcji, w zależności od użytych naczyń):
2 łyżeczki (8g) żelatyny
2 łyżki wody
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
2/3 szklanki (145g) cukru
4 łyżki soku z limonki (z około 2 limonek)
skórka starta z 2 limonek*
250g śmietany kremówki (używam 36% Piątnicy)
syrop z limonki (opcjonalnie)


W filiżance wymieszać żelatynę z wodą, odstawić na kilka minut.
Do rondla wlać mleko kokosowe, dodać cukier i namoczoną żelatynę - podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż cukier i żelatyna się całkiem rozpuszczą. Wystudzić. Dodać sok i skórkę startą z limonek, wymieszać.

Śmietanę kremówkę umieścić w misce i ubić na sztywno mikserem. Odstawić mikser i szpatułką lub drewnianą łyżką delikatnie wmieszać sos kokosowy, dodając go po trochu do ubitej śmietany. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Tak przygotowany krem przelać do szklanek (lub innych naczyń), zostawiając trochę miejsca na syrop z limonki. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem wlać na górę po trochu syropu z limonki (tyle, by przykrył krem, ale nie za dużo, żeby nie zdominował smaku całego deseru, proponuję pół do 1 łyżeczki na porcję). Można też pominąć syrop, wówczas deser pozostanie bardzo delikatny w smaku.


* Można pominąć, wtedy deser będzie zupełnie gładki

Smacznego!

http://piekarnik.blox.pl/2013/04/Mus-kokosowo-limonkowy-Coconut-Lime-Mousse.html
Pieczarki w winie i czosnku
Składniki:
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
¼ szklanki czerwonego wina
16 pieczarek
2 łyżki świeżo wyciskany sok z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
ciepłe masło i oliwa z oliwek mieszany grzejąc na patelni na średnim ogniu. Kiedy masło się rozpuści i zacznie bulgotać, dodać czosnek, często mieszając, aż zmieni kolor na złoty, co 30 sekund do 1 minuty. Wymieszać z czerwonym winem i gotować mieszaninę ponownie.

Dodaj grzyby i wymieszać wszystko z sosem. Przykryć i gotować na średnim ogniu przez 15 minut. Zdjąć pokrywę, doprawić solą i pieprzem, i dalej gotować na średnim ogniu przez kolejne 5-8 minut, aż grzyby są ugotowane i złote.

Skropić sokiem z cytryny i posypać natką pietruszki na wierzchu.
Zupa marchewkowa z serkiem topionym, krem

Składniki:

1000 ml bulionu 

1 kg marchwii

3 duże ziemniaki

1 pietruszka

1/2 selera

2 cebule

2 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

200 g serka topionego śmietankowego

szczypta pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki bazylii, tymianku, imbiru, słodkiej papryki

sól, pieprz do smaku.



W dużym garnku podsmażyć do złotego koloru na oleju drobno pokrojoną cebulę, czosnek. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler) podsmażyć około 3 minuty, zalać bulionem i dodać przyprawy. Gotować około 40 minut do zmięknięcia warzyw. Skręcić gaz, dodać serek topiony i zmiksować blenderem na gładki krem.

Podawać z kleksem śmietany, wierzch posypać rzeżuchą.
JAJA ZAPIEKANE PO FRANCUSKU

Składniki

12 jajek klasy."M"
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 pęczek szczypiorku
15 dag szynki
10 dag sera żółtego
sól.pieprz do smaku
forma do muffin /12 dołków/

Od wielu lat robię je na śniadanie wielkanocne.Domownicy się ich wprost domagają
Etapy przygotowania

1.Szynke pokrój w drobną kostkę,szczypiorek drobno posiekaj a ser żółty zetrzyj an tarce o duzych oczkach.
2.Gotowe ciasto francuskie podziel na 12 kawałków /3 rzędy i 4 kolumny/ i wyłuż do natłuszczonych dołków i ich boki podnieś lekko do góry.
3.Do środka wsyp szynkę i troche szcypiorku.
4.Do każdeho wbij jajko oprósz sola i pieprzem i posyp startym serem żółtym.
5.Wstaw do nagrzanego piekarnika do tem.200 stopni i zapiekaj 25 minut.
6.Po upieczeniu posyp jeszcze wierzch resztą szczypiorku
Masło rzeżuchowo - szczypiorkowe


1 kostka miękkiego masła
2 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
1 łyżka listków rzeżuchy
sól


Masło ze szczyptą soli utrzyj w misce mikserem, lub po prostu widelcem, na puszystą masę. DOdaj szczypiorek i rzeżuchę i dokładnie wymieszaj.
Masło przełóż na folię spożywczą, zawiń formując walec i wstaw do lodówki.
Podawaj pokrojone w plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona