Słodkości

304 inspiracji
Moje Wypieki | Świąteczny tort makowy z kremem waniliowym i nutą pomarańczy
Czekoladowe pots de creme

Składniki na 6 porcji:

280 g mlecznej czekolady (30% kakao)
90 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
1 szklanka (250 ml) mleka
1 szklanka (250 ml) śmietany kremówki 36%
55 g drobnego cukru do wypieków
5 dużych żółtek

Obie czekolady drobno posiekać i umieścić w naczyniu (można użyć chocolate chips).

Do garnuszka przelać mleko i kremówkę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

W międzyczasie, zanim mleko się zagotuje, w misie miksera umieścić żółtka i cukier. Utrzeć (trzepaczki miksera do ubijania białek) do uzyskania jasnego i puszystego kremu (kogel mogel). Do otrzymanego kremu dodać połowę zagotowanego mleka, zmiksować.

Mleko z żółtkami z powrotem przelać do garnuszka z pozostałym mlekiem i podgrzewać. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - krem by się zwarzył. Gorącą mieszanką zalać czekoladę w naczyniu, odstawić na 2 minuty, nie ruszając.

Po 2 minutach zawartość naczynia zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej mieszanki, przez około 1 minutę (można też przelać do blendera kielichowego i zmiksować).

Przelać do kubeczków i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Podawać z creme fraiche, bitą śmietaną, startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Czarny pleśniak z truskawkową konfiturą i orzechami laskowymi

Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona