smakowite:) mmm...

167 inspiracji
Paszteciki z kapustą i grzybami - Przepis

Nadzienie:
• kapusta z grzybami z tego przepisu

Ciasto:
• 3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
• 100 g masła, bardzo miękkiego
• 35 g świeżych drożdży, polecam takie (lub 8 g instant)
• 1 łyżka cukru
• 250 m........
Marcinek

Placki:
0,5 kg mąki
1/2 szklanki cukru pudru
jajko
żółtko
12,5 dag masła
1/2 szklanki śmietany
1/2 łyżeczki sody

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 12-13 części, cieniutko rozwałkować i piec każdy placek 8 - 10 minut w temperaturze 200° C na jasny, słomkowy kolor. Średnica placków to 24 cm.

Masa:
1 l śmietany 36 %
400 g śmietany 18 %
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryn
starta czekolada na wierzch tortu

Dobrze schłodzone śmietany ubić, dodać sok z cytryny, cukier puder. Masą smarować placki (2-3 łyżki masy na każdy placek). Wierzch posmarować śmietaną, posypać czekoladą. Schłodzić, najlepiej przez noc.
NALEŚNIKI Z JABŁKAMI W OTOCZCE CUKROWEJ Z CYNAMONEM – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:

przepis znajdziesz TUTAJ

SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:

4 jabłka, najlepiej lekko kwaśne
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu, płaska
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli

SKŁADNIKI NA POSYPKĘ CUKROWĄ:

1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu

DODATKOWO:

olej do smażenia

Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do rondelka o grubym dnie i skrapiamy sokiem z cytryny. Mąkę łączymy z wodą i wlewamy do jabłek. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz sól. Gotujemy przez ok. 3 min, aż masa zacznie być gęsta. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez 5 min. Cały czas mieszamy, aby nadzienie się nie przypaliło. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Cukier łączymy z cynamonem i odstawiamy. Bierzemy jeden naleśnik na środku nakładamy nadzienie (ok.1-2 łyżki), zwijamy. Dokładnie postępujemy z kolejnymi naleśnikami, aż do wyczerpania składników. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Po wyjęciu od razu obtaczamy w posypce i odkładamy na talerz. Podajemy zawsze na gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona