Przepisy na ciasta i nie tylko

193 inspiracje
3 obserwujących
Jeśli potrzebujecie dość szybkie i efektowne ciasto, to polecam ten przepis. Czas wykonania tego ciasta zajęło mi ok. 30 minut (przygotowałam sobie wcześniej produkty), plus czas wypieku :))). Nazywa się sernik, ale nie oczekujcie, że będzie tak smakował, masa serków, bardziej przypomina mi masę budyniową o konsystencji ptasiego mleczka. Całość oczywiście świetnie smakuje w połączeniu z czekoladowym spodem i czekoladową kruszonką. Przepis znalazłam u Sary, jak również znajdziecie go na tej stronie klik klik, polecam !:).


Składniki na ciasto:



2 ½ szklanki mąki
¾ kostki margaryny - stopić
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
2 żółtka



Wszystkie składniki razem wyrobić tak jak kruszonkę. Całość podzielić na części: 2/3 i 1/3.
Składniki na masę serową:

3 serki homogenizowane po 200g
1 szklanka cukru (dałam 0,5 szklanki cukru)
½ kostki margaryny - stopić
1 budyń śmietankowy
2 białka ubite na sztywno

Wykonanie całości:

Blaszkę o średnicy ok. 24 cm, wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać bułką tartą.

Mieszamy razem serki, cukier i budyń, dodajemy rozpuszczoną margarynę i na końcu ubite białka. 2/3 ciasta wykładamy na tortownice na spód, ciasto wylewamy masę serową, a następnie przykrywamy to resztą 1/3 ciasta.

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z pieca i dobrze schłodzić, zanim będziemy kroić :).
Kurczak jak z KFC

Składniki:

skrzydełka z kurczaka (ok. 500 g)
sól (ok. 1/2-1 łyżeczki)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki (u mnie więcej, gdyż lubię ostre skrzydełka)
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Skrzydełka myjemy, oczyszczamy, dzielimy na dwie części. Przyprawy mieszamy, nacieramy nimi skrzydełka. Odstawiamy aby przeszły przyprawami na ok. 45 mint.

Ciasto naleśnikowe
1 jajko
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki mleka
szczypta soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne (można pominąć)
1/4 łyżeczki ostrej papryki

Wszystkie składniki miksujemy, aż uzyskamy gładkie, jedolite ciasto, powinno być dosyć gęste. Ciastem zalewamy kurczaka, wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Na ok. 30-40 minut przed smażeniem, wyjmujemy kurczaka z lodówki, aby osiągnął temp. pokojową, gdyż jeśli będziemy smażyć takiego prosto z lodówki, pomimo rozgrzania tłuszczu, temperatura oleju będzie spadać, a kurczak będzie nasiąkał tłuszczem.
Dodatkowo
mąka
olej (ok. 1 l) do smażenia
Kuraczaka obtaczamy w mące (dosyć dokładnie), usuwamy nadmiar i smażymy we frytownicy (temp. 160 stopni) lub w głębokim garnku. Smażymy kurczaka ok. 10-15 miut (w zależności od wielkości kawałków), po wyjęciu osuszamy na ręczników papierowych. Mięso powinno być delikatne, soczyste i miękkie.
Przekąski na imprezę -

paszteciki z kapustą i grzybami - kuchniaagaty.pl

Takie wytrawne pierożki z drożdżowego ciasta spokojnie mogą leżeć na stole przez całe przyjęcie, bo smakują tak samo dobrze jedzone na zimno, co podgrzane.
Jeśli wolicie je ciepłe, wstawcie na kilka minut do nagrzanego piekarnika, staną się wtedy dodatkowo lekko chrupiące.

Składniki
ciasto
mąka pszenna - 500 g
mleko - 1 szklanka, letnie
olej - 2 łyżki
jajko - 2 szt (1 do ciasa, 1 do posmarowania wierzchu)
sól - 1 łyżeczka
drożdże instant - 5 g
farsz
kapusta kiszona - 500 g
pieczarki - 300 g
cebula - 1 szt
liśc laurowy - 2 szt
ziele angielskie - 3 ziarna
masło - 3 łyżki
olej - 1 łyżka
rozmaryn - 1 łyżeczka, suszony
pieprz - do smaku

Sposób przygotowania



Ciasto: Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami i resztą składników. Wyrób ciasto , dodając pod koniec olej, aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 5 minut). Uformuj z ciasta kulę, odłóż w misce przykrytej folią spożywczą w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Szklanką wykrawaj okręgi na środek każdego połóż nadzienie zlep jak pierogi. Ułóż gotowe paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do góry, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryj ściereczką, pozostaw na 20 - 25 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, aż staną się złote.

Nadzienie: Cebulę pokrój w małą kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki. Dopraw rozmarynem i pieprzem, smaż aż staną się miękkie.

Do garnka włóż kapustę (sprawdź czy nie jest zbyt słona, w razie konieczności opłucz ją pod bieżącą wodą). Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Możesz dodać też kilka suszonych grzybów. Duś na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż stanie się miękka. Dodaj pieczarki i masło, gotuj jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Przestudź.

Kapustę wyłóż na sitko i odciśnij. Farsz nie może być zbyt mokry, żeby nie rozmoczył ciasta pierożków.
Moje Wypieki | "Szybkie" pierniczki
Składniki na około 55 pierniczków:

300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
13 dag cukru pudru
10 dag masła, roztopionego
10 dag miodu
1 łyżka przyprawy do p...
*** CIASTO MARYSIEŃKA ***

Orzechowa Marysieńka była kiedyś ulubionym ciastem mojego męża. Nie jadłam jej wcześniej, jednak podobnie jak on mam słabość do orzechów, dlatego bardzo mi posmakowała. W Marysieńce urzeka słodycz czekolady, waniliowy smak ...
Grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie

Moja bratanica, zresztą tak jak jej mama, jest mistrzynią dekoracji wszelakich. Jej schab w galarecie jest dietetyczny, smaczny i fajny. Ugotowane w ten sposób mięso można traktować jako wędlinę na kanapki, ale w galarecie jest po prostu zabawny. Aha, dlaczego toruńskie - autorka pomysłu jest torunianką.

Składniki:

1 kg schabu bez kości
2 litry wody
3 łyżki soli
0,5 główki czosnku (u mnie mniej)
litr chudego rosołu
6 łyżeczek żelatyny

Dekoracja:

2 korzenie pietruszki
2 bułki
brokuły
por
kakao
2 wykałaczki

Wykonanie:

Czosnek pokroić na plasterki. Sól wymieszać z wodą, dodać czosnek, włożyć mięso i odstawić w chłodne miejsce na trzy, cztery dni. Następnie włożyć schab do rękawa, spiąć brzegi, włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować ok. godziny (wszystko zależy od szerokości schabu). Ugotowany schab, schłodzić, pokroić w plastry, ułożyć na głębokim półmisku. Rosół zagotować, wsypać żelatynę, dobrze wymieszać, zostawić do ostygnięcia. Pietruszki postawić obok mięsa, włożyć w czubek wykałaczki. Z różyczek brokułów zrobić mech, z pora kępy trawy. Górę bułek lekko namoczyć, oprószyć przez sitko kakao i przymocować do pietruszek. Całość zalać tężejącą galaretką.

poniedziałek, 19 listopada 2012
Rodzinka w Kuchni
Makowy sernik

Ciekawe połączenie sernika z makiem, a właściwie z masą makową, słodką od miodu, bogatą w skórkę pomarańczową i rodzynki. Połączenie, które świetnie się komponuje i wzajemnie uzupełnia, bo ser kocha mak i na odwrót. Sernik, który może zagościć na tegorocznym bożonarodzeniowym stole ( tak, tak Święta coraz bliżej), bo smakuje wybornie, gorąco Wam polecam - spróbujcie;)

Składniki na blachę o wymiarach 30cm x 25cm:

1 kg twarogu półtłustego, przynajmniej dwukrotnie zmielonego
8 jajek
100 g masła
200 g cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 cukier waniliowy
kilka kropel aromatu waniliowego
4-5 łyżek gotowej masy makowej z bakaliami i naturalnym miodem
rodzynki

Ponadto:

masa kajmakowa

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i ucierać na puszystą masę. Do utartej masy stopniowo po jednej łyżce dokładać ser i dalej ucierać, następnie dodać rodzynki i masę makową.

Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do sera, przesypując proszkiem budyniowym, dodać kilka kropli aromatu waniliowego. Utartą masę serową wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną papierem do wypieków blaszkę, wyrównać powierzchnię i piec w 160°C-170°C przez 50 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, wierzch posmarować masą kajmakową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona