Kuchnia

Słodkości

Babeczki ze śmietaną, bezami i malinami


Nieskomplikowana kompozycja składników, łatwe i szybkie do przygotowania, pyszny smak. To maślana babeczka z owocami oraz kremem z gęstej śmietany, malinowego puree i chrupkich bez. Przepis koniecznie do wykorzystania tego lata!

składniki na ciasto:

125g masła
150g cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
180g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
125ml mleka
2 łyżeczki gęstej śmietany 18% albo greckiego jogurtu
ok. 140g malin (po 3-4 sztuki do każdej babeczki)

składniki na krem:

300g gęstej śmietany 18%
100ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
kilka bez
maliny

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzeć z cukrem, miodem i wanilią na jasny, puszysty krem. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym na gładką masę. Następnie dodać połowę sypkich składników i połowę mleka oraz gęstą śmietanę, zmiksować i powtórzyć do wykorzystania składników. Ciasto przełożyć po równo do foremek, do każdej muffinki powciskać po 3-4 maliny. Piec w 175st.C przez 15-20 minut do suchego patyczka. Babeczki ostudzić na kuchennej kratce.

Przygotować krem: ubić śmietankę kremówkę na sztywno razem z cukrem, dodać śmietanę 18% i jeszcze raz ubić na sztywno. Dodać garść rozgniecionych widelcem malin, tuż przed podaniem kilka pokruszonych bez i przemieszać kilka razy, niedokładnie. Babeczki ozdobić kremem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation