Kuchnia

Słodkości

Gruszki w białym winie z wanilią


Owoce najlepiej przygotujcie dzień wcześniej, ostudźcie a potem schłodźcie w winie - wszystko po to by nabrały pięknego aromatu i smaku. Możecie je podać tylko z odrobiną soku z gotowania, domowym sosem waniliowym lub kulką dobrych lodów.


składniki:

6-7 gruszek
150g cukru
1 laska wanilii
1 cytryna
6-7 goździków
750ml białego wina

Do garnka wsypać cukier, dodać sok cytrynowy i połówki wyciśniętych cytryn, rozciętą wzdłuż laskę wanilii oraz goździki. Gruszki obrać ze skórki (można również wydrążyć środki owoców za pomocą specjalnego narzędzia albo nożykiem, jeśli pieczemy z nimi ciasto gruszek nie można wydrążyć) i włożyć do garnka. Wlać wino (powinno całkowicie zakrywać gruszki, ja dolałam jeszcze ok. 80-100ml wody). Doprowadzić prawie do zagotowania, a potem podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu ok. 40-50 minut aż zmiękną (nie mogą się rozgotować! czas może się znacznie różnić w zależności od stopnia dojrzałości owoców). Gruszki ostudzić w winie, potem przykryć i schować do lodówki najlepiej na całą noc lub dłużej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation