Kuchnia

Serniki

Sernik z białą czekoladą i Oreo

Mamy tu kilka smaków, które doskonale się komponują. Lekka kwaskowatość i za razem słodycz dżemu, aksamitny smak delikatnego sera, następnie białą czekoladę, a na końcu kruchość orzeszków i ciastek Oreo. Dla mnie jest to absolutnie fantastyczny deser, który z pewnością często będzie gościć na moim stole.

Idąc za powiedzeniem "małe jest piękne" postanowiłam zrobić ten sernik w moich ulubionych pierścieniach. Oczywiście ten sernik można zrobić w kwadratowej blaszce o wymiarach 20x20cm. Ja drugie podejście zrobiłam w blaszce 23x23cm i też wyszło znakomicie. W takim przypadku kroimy sernik na prostokąty. Jednak pamiętaj, że ten sernik nie jest wysoki, ale nawet jego mała porcja jest bardzo sycąca.

Jeżeli jednak zdecydujesz się zrobić sernik w pierścieniach pamiętaj, że może lekko z pod nich wypływać woda. Z tego powodu trzeba piec serniczki w blaszce.


Składniki:

200 g ciastek Oreo
3 łyżki stopionego masła
200 g białej czekolady
500 g sera 3-krotnie zmielonego
2 jaja
1 łyżka ekstraktu z wanilii
80 g drobnego cukru
165 g dżemu malinowego
150 g orzechów włoskich
50 g cukru kryształ albo drobny
1 łyżeczka wody

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 175°C.

2. Wyściełaj pierścienie papierem do pieczenia, tak aby kilkakrotnie zawinął się w środku.

3. W blenderze zmiksuj ciasteczka, orzechy i masło.

4. Rozłóż ciasteczkową masę równomiernie w pierścieniach i lekko dociśnij. U mnie najlepiej sprawdza się tu koniec grubej łyżki.

5. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.

6. W misce od miksera ubij ser, 80g drobnego cukru i ekstrakt waniliowy.

7. Dodawaj po jednym jajku.

8. Dodaj lekko przestudzoną czekoladę.

9. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek.

10. Przelej równomiernie masę serową do pierścieni.

11. Piecz 30minut. Sernik nie powinien być brązowy. Może lekko się chybotać. Nie obawiaj się, gdyż sernik stężeje w lodówce.

12. Przestudź serniczki, około 15minut.

13. W rondelku o grubym spodzie rozpuść dżem. Rozłóż go na górę serniczków.

14. Lekko przestudź i następnie włóż do lodówki na co najmniej 6godzin.

15. W rondelku rozpuść 50g cukru z 1 łyżeczką wody. Nie mieszaj! Co najwyżej lekko poruszaj rondelkiem, tak aby powstał bardzo jasny karmel.

16. Zdejmij rondelek z gazu i wsyp orzechy, tak aby dokładnie pokryć je karmelem.

17. Przełóż orzechy najlepiej na silikonową matę albo papier do pieczenia i pozwól, aby lekko się przestudziły.

18. Kiedy orzechy są już zimne, pokrój je na drobne kawałki.

19. Jeżeli używałeś obręczy to delikatnie wysuń serniczek i zdejmij papier do pieczenia. Ciastko może lekko przyczepić się do obręczy, więc w takim wypadku lekko przesuń cienkim nożem dookoła obręczy. Jeżeli piekłeś sernik w dużej formie, pokrój go na prostokąty. Wierzch sernika udekoruj kawałkami skarmelizowanego orzecha.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation