Kuchnia

Kuchnia na słodko

Babeczki migdałowe

Na ok. 14 babeczek

Babeczki:
1 3/4 szklanki mąki
2 jaja
1 szklanka cukru
2/3 szklanki maślanki
1/3 szklanki oleju
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szzypta soli
1 łyżka Amaretto lub kilka kropli olejku migdałowego

Krem:
1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
1/2 szklanki mleka w proszku
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru migdałowego lub kilka kropli aromatu migdałowego

Karmel migdałowy:
1/2 szklanki migdałów – w słupkach, płatkach lub posiekanych
1/2 szklanki cukru
1 łyżka wody
Zaczynamy od babeczek: maślankę roztrzepujemy z jajkami, cukrem, olejem i Amaretto. Dodajemy mąkę przesianą z sodą i solą. Mieszamy wszystko do połączenia składników.

Nakładamy ciasto do foremek i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Studzimy kilka minut w uchylonym piekarniku i wyjmujemy.

Kiedy babeczki siedzą w piekarniku, zabieramy się za karmel. Cukier i wodę podgrzewamy w rondelku z grubym dnem. Nie mieszamy i czekamy, aż cukier przybierze karmelowy kolor i płynną konsystencję.

Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy migdały. Mieszamy, żeby karmel pokrył je dokładnie i masę szybko rozsmarowujemy w miarę cienko na papierze do pieczenia. Zostawiamy do zastygnięcia i na koniec kruszymy na kawałki – można to zrobić tłuczkiem do mięsa. :)

Śmietankę na krem ubijamy, pod koniec dodając cukier puder przesiany z mlekiem w proszku i cukier migdałowy (lub aromat).

Krem nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Każdą posypujemy kawałkami karmelu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation