Kuchnia

Słodkości

ciasteczka świąteczne - składniki:

- 2 i 1/3 szklanki mąki

- 1 szklanka cukru

- 200 g masła

- 2 jajka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 4 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej, 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich

- przyprawy: po łyżeczce imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu.

ciasteczka świąteczne - sposób przygotowania:

mąkę, cukier, proszek do pieczenia, orzechy, przyprawy i skórkę pomarańczową mieszamy w misce. wlewamy roztopione masło i wbijamy jajka. wyrabiamy ciasto i pozostawiamy je na godzinę. po jej upływie ugniatamy kilka razy, dzielimy na 2-3 części i wałkujemy na placki o grubości kilku milimetrów. przy pomocy foremki wykrawamy ciasteczka.

blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy na niej ciastka. nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciastka. po ok. 11-12 minutach powinny być gotowe.

pyszne ciasteczka świąteczne można udekorować według własnego uznania - posypać cukrem lub zrobić lukier.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation