Kuchnia

Wypieki

Ciasto miodowe z Devonshire
przepis na podstawie
Geraldene Holt's Devonshire Honey Cake


składniki na ciasto miodowe:

225 g niesolonego masła
250 g klarownego płynnego miodu
100 g ciemnego cukru muscovado
3 duże jajka
300 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia

na masę karmelową

350 g karmelu w puszce
400 ml słodkiej śmietanki, min. 30 % tłuszczu
20 g żelatyny w proszku

dodatkowo:

50-80 g czekolady, bardzo dobrej jakości
5-6 łyżek śmietanki słodkiej, min. 30 % tł. lub mleka

Przygotowujemy ciasto miodowe.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
Dno formy okrągłej z obręczą (tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia a ścianki wewnętrzne natłuszczamy lekko masłem.
Masło kroimy w kostkę i wkładamy do garnka o mocnym dnie. Następnie zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy na małym płomieniu. Dodajemy miód i rozpuszczamy nadal podgrzewając. Doprowadzemy do wrzenia na około 1-2 minuty. Następnie zestawiamy z płomienia i odstawiamy masę do wystygnięcia.
Ubijamy jajka w misie miksera. Do dobrze ubitych jajek wlewamy powoli ostudzoną masę miodową.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia nad drugą miską. Mąkę z proszkiem wsypujemy do masy w misie miskera. Mieszamy krótko, tylko do połączenia.
Wlewamy masę do przygotowanej formy. Wyrównujemy wierzch szpatułką i wstawiamy ciasto do piekarnika na środkową półkę na 60 minut. Ciasto pod koniec pieczenia sprawdzamy tzw. metodą suchego patyczka. Ciasto upieczone będzie sprężyste z wierzchu a patyczek pozostanie suchy.
Ciasto upieczone wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowujemy masę karmelową.
Ubijamy śmietankę prawie na sztywno. Łyżka wykładamy karmel z puszki i łączymy ze śmietaną. Masa powinna być jednolita. Jeżeli nie jest można składniki zmiksować przez minutę lub dwie.
Gotujemy wodę w czajniku. Na dno kubka wsypujemy 20 g żelatyny. Do kubka wlewamy 3-4 łyżki żelatyny i energicznie łączymy proszek z wodą. Jak tylko rozmieszamy żelatynę i ta ostygnie lekko, wlewamy ją do ciasta. Miksujemy, najlepiej blenderem, tak aby nie powstały żadne grudki. Na wystudzone ciasto miodowe wylewamy masę karmelową i odstawiamy najlepiej na całą noc do zastygnięcia w lodówce.

Przed podaniem przygotowujemy polewę czekoladową.
Czekoladę łamiemy w kosteczkę i łączymy ze śmietanką w garneczku o mocnym dnie albo w naczyniu żaroodpornym. Polewę można przygotować podgrzewając i mieszając czekoladę i śmietankę na bardzo wolnym ogniu. Ewentualnie możemy użyć naczynia przyjaznego mikrofali i rozpuścić czekoladę na najmniejszej mocy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation