Kuchnia

Serniki

Wiosenny sernik z owocami

Składniki :

Na ciasto :

3 szklanki mąki

5 żółtek

200g zimnego masła

3 łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia



Na masę serową :

500g sera twarogowego ( zmielonego )

1 jajko

50g masła

1 budyń waniliowy ( proszek )

0,5 szklanki cukru

sok z połowy cytryny



Na masę białkową :

5 białek

0,5 szklanki cukru pudru

1 budyń waniliowy



Dodatkowo :

Ulubione owoce :)



Sposób przygotowania :

Składniki na kruche ciasto łączymy szybko tworząc kulę , dzielimy ją na 2 części ( mniejszą i większą ) i wkładamy na 30 minut to lodówki .

Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i miksujemy na puszystą masę .

Białka ubijamy na sztywno , dodając pod koniec cukier puder oraz proszek budyniowy . 

Blachę (22/33cm) wykładamy papierem do pieczenia , większą część ciasta wykładamy na spód ugniatając palcami lub wałkując przy pomocy wałka .

Na kruche ciasto wylewamy masę serową , na to wykładamy owoce . Następnie pianę z białek i na końcu resztę kruchego ciasta , ja powycinałam z niego kwiatuszki i to one zdobią wierzch mojego sernika , ale Wy możecie resztę ciasta utrzeć na tarce , także będzie ładnie wyglądało :)

Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 45 minut . Studzimy w piekarniku .

Po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation