Kuchnia

Wypieki

tort praga z cytrynowa nuta

Tortownica o śr. 23 cm:

Ciasto:

6 jajek,
150 g cukru,
115 g mąki pszennej
25 g kakao,
40 g masła, roztopionego i wystudzonego
łyżeczka proszku do pieczenia (dałam z obawy, że nie wyrośnie)

Krem:

1 żółtko
20 ml wody*
120 g mleka skondensowanego słodzonego
200 g masła
10 g kakao, przesianego

Glazura:

55 g konfitury brzoskwiniowej lub morelowej, przetartej przez sitko (zmiksowałam blenderem dżem brzoskwiniowy)

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady
100 g masła

Nasączenie:

200 ml mocnej kawy - wystudzonej

Ciasto: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny, puszysty krem. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru. Dodać krem z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę z kakao i proszkiem. Wlać masło i równie delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzony blat przekroić wzdłuż na 3 równe części.

Krem: W kąpieli wodnej umieścić w miseczce żółtko wymieszane z wodą i mlekiem skondensowanym. Mieszać cały czas, podgrzewając, do zgęstnienia - ja miksowałam mikserem ok. 5 minut. Wystudzić. Masło utrzeć mikserem. Łyżka po łyżce dodawać wystudzoną masę, cały czas miksując. Dodać kakao i zmiksować.

Polewa: Masło roztopić w niedużym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia.

Jeden z blatów ciasta ułożyć na paterze, nasączyć delikatnie kawą. Na niego wyłożyć połowę kremu maślanego, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, delikatnie nasączyć. Następnie wyłożyć resztę kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta. Wierzch i boki posmarować cienką warstwą konfitury. Wierzch i boki tortu oblać gęstniejącą polewą. Całość schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation