Kuchnia

Wypieki

Tarta ananasowo- kokosowa - Przepis
Składniki:
150g mąki pszennej
150g zmielonych migdałów
180g cukru
szczypta soli
1 jajko
2 białka
150g zimnego masła + 1 łyżka
400ml mleka kokosowego w puszce
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
100ml mleka
1 puszka ananasa w plasterkach (waga samych owoców około 350g)
fasola do obciążenia ciasta
papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Mąkę, migdały, 70g cukru, sól, 1 jajko, 150g zimnego masła pokrojonego na kawałki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
W tym czasie zagotować mleko kokosowe. Budyń wymieszać z 40g cukru i mlekiem. Dodać do mleka kokosowego i gotować na małym ogniu ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Kolejno przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.
Ananas odsączyć. Następnie na łyżce masła obsmażyć plastry z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Formę na tartę o średnicy 28cm wysmarować masłem i wykleić w niej ciasto. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku około 15- 20 min. w temperaturze 200°C. Po upieczeniu ściągnąć z ciasta papier razem z fasolą. (Jeśli ciasto byłoby wilgotne w środku, najlepiej podpiec je jeszcze bez papieru i fasoli ok. 5- 10min).
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo 70g cukru i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Na podpieczone ciasto wyłożyć budyń. Na budyniu ułożyć plastry ananasa. Pianę z białek przełożyć do szprycy i udekorować nią ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 150°C.
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation