Kuchnia

Wypieki

Ciasto orzechowe z ananasem
Składniki:
Ciasto:
150g masła
1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki (użyłam tortowej)
2/3 szklanki cukru
80g posiekanych orzechów laskowych (mogą też być włoskie)
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
2 puszki ananasa
4 łyżki żelatyny
1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody
500g jogurtu naturalnego
3 łyżki drobnych rodzynek

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstaną okruchy.

2. Dodać orzechy, jajko i szybko zagnieść ciasto (będzie dosyć lepkie).

3. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 23cm, wyłożoną papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 20-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:
4. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała.

5. Ananasa odcedzić na sitku, zachowując syrop. Pokroić go na kawałki.

6. Syrop przelać do rondelka i podgrzać, aby zrobił się bardzo gorący. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia.

7. Do jogurtu dodać 1/3 letniego syropu z żelatyną i wymieszać. Masę wstawić na około 5-15 minut do zamrażalnika, aby troszkę zgęstniała i rozprowadzić ją na cieście w tortownicy. Następnie ciasto wstawić do lodówki, aby jogurt trochę stężał.

8. Do reszty syropu z żelatyną dodać pokrojonego ananasa i rodzynki, wymieszać. Owoce równomiernie rozłożyć na masie jogurtowej i ciasto znów wstawić do lodówki na parę godzin.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation