Kuchnia

mniam

pierś z kurczaka w sosie musztardowym z karmelizowanymi pieczarkami
to przepis na naprawdę szybki i smaczny obiad. najlepiej przyrządzić go bezpośrednio przed jedzeniem, wtedy przyrumienione pieczarki są najlepsze i pozostają jędrne. kluczem do sukcesu jest krótkie smażenie pieczarek na dużym ogniu, mają wtedy głębszy smak, bliski grzybom leśnym.

piersi kurczaka lekko rozbijam lub skrajam z grubości (żeby szybciej i równomiernie się przepiekły) i smażę na patelni grillowej, możecie użyć jednak i takiej zwykłej.

Żeby smak sosu był głębszy, robię go na patelni po smażeniu grzybów, cały smak zbierając śmietanką.



pierś z kurczaka w sosie musztardowym z karmelizowanymi pieczarkami
agata, 29 października 2012

składniki
pieczarki
pieczarki - najlepiej małe, 200 g
czosnek - 1/2 ząbka
olej - 1 łyżka
rozmaryn - 1/4 łyżeczki, suszony
sól, pieprz - do smaku
kurczak & sos
pierś kurczaka - 500 g (ok 2-3 sztuki w zależności od wielkości)
śmietana - 10 g
musztarda - dijon, 1 łyżeczka (lub do smaku)
musztarda - miodowa, 1 łyżeczka (lub do smaku)
woda - 1/4 szklani
czosnek - 1/2 ząbka
olej - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
sposób przygotowania
na patelni rozgrzej olej i wrzuć lekko rozgnieciony ząbek czosnku. dorzuć pieczarki wraz z rozmarynem, smaż na dość dużym ogniu, aż staną się złotobrązowe, dopraw solą i pieprzem. przełóż je na miseczkę.
piersi kurczaka posyp solą i pieprzem, lekko skrop oliwą (olejem) i usmaż na patelni grillowej.
na patelnię, na której wcześniej smażyły się grzyby wlej olej i dorzuć czosnek. wlej śmietankę, oba rodzaje musztardy* oraz wodę, gotuj aż sos zgęstnieje, a smaki dobrze się połączą. dopraw solą i pieprzem.
porcje kurczaka polek sosem, na wierzchu ułóż pieczarki (w razie konieczności przed samym podaniem dodatkowo je podgrzej). całość możesz skropić dodatkowo oliwą.
*jeśli nie masz musztardy miodowej, dodaj więcej pikantnej i dopraw sos do smaku odrobiną miodu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation