Kuchnia

słodkości

Orzechy włoskie do jedzenia ze skorupką

Składniki

4 szklanki mąki
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka śmietany 18%
1 kostka masła
1 łyżka smalcu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
patelnia do orzeszków lub specjalne foremki
25 dkg orzechów włoskich zmielonych
25 dkg cukru pudru
2-3 zółtka
kostka masła 20 dkg
kakao ciemne wg gustu do zabarwienia (ok 1,5łyżeczki)


Przygotowanie.

Makę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnice. Dodać miękkie masło i smalec wbić jajko dodać śmietane i cukier. Nożem posiekać składniki - następnie ręcznie zagnieść ciasto. Dobrze wyrobione ciasto rwać na małe kawałeczki formować kulki o średnicy ok 2 cm. Wgnieść do foremerk - piec w piekarniku 180C na rumiany kolor ok 15 minut.
Dzień przed podaniem wykonać krem. i ponadziewać obie połówki orzechków i skleić ze sobą. Krem - Masło utrzeć z cukrem dodawać po jednym zółtku. Na koniec dodać zmielone orzechy włoskie i kakao. Połączyć wszystkie składniki. Krem wstawić na godzinę do lodówki niech stężeje. Nadziewać każdą połowkę orzeszka skleić.

Składniki na krem.

2-3 zółtka, 25 dkg cukru pudru, kostka masła 20 dkg, 25 dkg orzechów włoskich zmielonych, kakao ciemne wg gustu do zabarwienia (ok 1,5łyżeczki)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation