Kuchnia

Słodkości - przepisy

Tort Ferrero Rocher

Tort Ferrero Rocher
Składniki (forma 22 cm)

Biszkopt kakaowy:

6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
3 łyżki kakao

Krem:

250 g Nutelli
350 g mascarpone
100 g śmietanki 36 proc.
100 g deserowej czekolady
60 g orzechów laskowych
kilka pralinek Ferrero Rocher (opcjonalnie)

Oraz:

1/2 szklanki mocnej herbaty
3 łyżki likieru orzechowego (opcjonalnie)
100 g posiekanych migdałów (lub orzechów laskowych) podprażonych na patelni
kilka pralinek Ferrero Rocher do ozdoby

Mąkę przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i dalej miksujemy do momentu aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. Dodajemy partiami żółtka i miksujemy do połączenia. Wsypujemy następnie etapami mąkę, wymieszaną z kakao i całość mieszamy delikatnie już łyżką. Przekładamy masę do tortownicy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wkładamy od razu do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni na ok. 35-40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt urośnie z delikatną górką, więc należy położyć go górą do dołu - wtedy się wyrówna.

Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika zwiększamy temp. do 180 stopni i wkładamy orzechy laskowe (60 g) na ok. 12 minut. Następnie przekładamy je na ściereczkę, zawijamy i pocieramy, pozbywając się w ten sposób skórki. Orzechy siekamy na drobne kawałki.

Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i odstawiamy, by nieco przestygła. Mascarpone i śmietankę umieszczamy w jednej misce - miksujemy aż masa będzie gęsta i jednolita. Dodajemy następnie Nutellę (miksujemy do połączenia), a na koniec roztopioną czekoladę. Odkładamy kilka łyżek kremu do miseczki (tyle by pokryć wierzch tortu). Dorzucamy do reszty posiekane wcześniej orzechy i mieszamy łyżką. Opcjonalnie możemy dodać też kilka pokruszonych pralinek Ferrero Rocher. Można miskę włożyć na chwilę do lodówki, by krem nieco zgęstniał.

Biszkopt przecinamy na 3 części. Pierwszy blat kładziemy na paterę i nasączamy herbatą z likierem. Wykładamy połowę kremu z orzechami. Przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy i pokrywamy resztą kremu. Kładziemy trzeci blat, delikatnie nasączamy i pokrywamy razem z bokami odłożonym wcześniej kremem bez orzechów. Na wierzchu układamy kilka pralinek i całość posypujemy orzechami lub migdałami, podprażonymi na patelni. Wkładamy tort do schłodzenia do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation