Inne

Animals, My little monsters., Zwierzaczki

Ciasto malinowo-różane z waniliowym kremem

Składniki na biszkopt:
160 g obranych migdałów;
100 g cukru pudru;
30 g mąki pszennej;
6 białek;
100 g cukru kryształu;
2 łyżeczki wody różanej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Wykonanie:
Migdały zemleć razem z cukrem pudrem na drobny proszek Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać migdały, mąkę, proszek do pieczenia, wodę różaną i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy o wymiarach 18cm x 18cm. Piec w 180oC około 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić. Biszkopt jest dosyć cieniutki dlatego przekrawałam ciasto nitką.

Składniki na malinowe nadzienie:
4 szklanki mrożonych malin (dałam świeże);
0,5 szklanki cukru kryształu;
2 łyżki żelatyny;
0,25 szklanki zimnej wody;
Wykonanie:
Maliny zmiksować, podgrzać, dodać cukier i zagotować. Następnie zestawić z ognia i do gorących malin dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę, dobrze wymieszać. Przestudzić. Maliny można przetrzeć przez sito, żeby nie było pestek. Trzeba to zrobić zanim dodamy żelatynę.

Składniki na krem:
8 żółtek;
100 g cukru;
500 ml mleka pełnego (dałam 3,2%);
1 cukier waniliowy;
2 łyżki żelatyny rozrobione w 0,25 szklanki gorącej wody);
500 ml śmietany 30% ( u mnie "Łaciata");
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Mleko zagotować i wlać powoli do utartych żółtek cały czas mieszając. Całość zagotować ponownie. Do gorącej masy dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Przestudzić do temperatury pokojowej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać do przestudzonego jajecznego kremu i delikatnie wymieszać.

Składniki na glazurę:
60 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny;
2 łyżki wody;
2 łyżki cukru;
1 łyżeczka żelatyny (rozrobiona w 2 łyżeczkach wody);
Wykonanie:
Sok cytrynowy, wodę i cukier zagotować. Do gorącego soku dodać żelatynę, dobrze wymieszać. Przestudzić.

Przełożenie ciasta:
jeden blat biszkoptu;
1/2 masy malinowej;
1/2 kremu jajecznego;
drugi blat biszkopta;
1/2 masy malinowej;
1/2 kremu jajecznego;
glazura cytrynowa.
Wierzch udekorować malinami.
Ciasto dobrze schłodzić w lodówce.


Uwagi:
Ciasto trzeba składać dosyć szybko, bo poszczególne warstwy szybko tężeją.

Podczas przygotowywania krem lubi się zwarzyć. Ja wówczas podgrzałam ten krem dosyć mocno i podgrzewająć miksowałam na szybkich obrotach. Posiadacze Termomixu będą w komfortowej sytuacji, bo taki krem wystarczy wlać do garnka Termomixa, nastawić temperaturę na 50 st.C i włączyć szybkie obroty (5 lub 6). Tak też ratowałam ten krem.
Krem lubi się zwarzyć podczas chłodzenia. Po ponownym podgrzaniu i chłodzeniu już było ok.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation