Kuchnia

CIASTA

ADWOKATOWE CIASTO NA ZIMNO

Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki wody
- 90g cukru
- 70g mąki
- 20g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa adwokatowo-śmietanowa:
- 100g miękkiego masła (u mnie rozpuszczonego i przestudzonego)
- 100g cukru pudru
- 350ml adwokatu
- 9 płatków lub 4½ łyżeczki żelatyny
- 500ml śmietany kremówki (30%)

Polewa:
- 150ml adwokatu
- 3 płatki lub 1½ łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
- 2 op rurek do połowy oblanych czekoladą (dostępne w Lidlu oraz Biedronce)
- ewentualnie gorzka czekolada

Biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut.
Wyjąć, ostudzić i nie przejmować się, że biszkopt jest niski.
Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do góry, raz do dołu.

Masa adwokatowo-śmietanowa: Masło rozpuścić i przestudzić, następnie wymieszać z cukrem pudrem na gładką masę i dodać 350ml adwokatu.
Żelatynę w płatkach namoczyć przez 5 minut w zimnej wodzie, następnie dokładnie odcisnąć i rozpuścić w dużej misce w małej ilości gorącej wody.
Żelatynę w proszku wsypać do małej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia (nie gotować).
Ubić szybko śmietanę na sztywno. Do żelatyny wlać masę adwokatową, dokładnie wymieszać, po czym szybko, ale delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Jeżeli masa jest bardzo płynna, wstawić na 10-15 minut do lodówki, po tym czasie lekko przemieszać. Wyłożyć masę na biszkopt, ewentualnie wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na 3h.

Polewa: Rozpuścić j/w żelatynę, wymieszać z pozostałym adwokatem. Mieszankę wstawić na kilka minut do lodówki, po czym delikatnie przemieszać i wylać na wierzch ciasta (a właściwie na masę adwokatowo-śmietanową). Wstawić do lodówki na kolejne 2h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation