Kuchnia

Ciasta

Ciasto z jabłkami z kaszy jaglanej

składniki ( na formę ok. 23x28 cm) :
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki cukru lub innego słodzidła (mogą być zblendowane daktyle)
- 100 g stopionego masła, oleju rzepakowego lub kokosowego
- 5 jajek ( lub 5 łyżek ugotowanego z 3/4 szklanki wody siemienia lnianego)
-100 ml mleka
- 4 łyżki kakao
- kilka kropli ekstraktu z migdałów lub wanilii
- szklanka posiekanych orzechów włoskich, laskowych lub innych ulubionych
- pół szklanki rodzynek lub żurawiny
- 4 twarde, kwaśne jabłka

polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 3-4 łyżki mleka lub śmietanki

Kaszę przepłukać wrzątkiem, wodę odlać. Zalać zimną wodą, ok. 2 cm nad powierzchnię kaszy. Zagotować i trzymać na małym ogniu ok 15 minut pod przykryciem. Pozostawić pod przykrywką, odstawić na 15 minut. Piekarnik ustawić na 160 st. Kaszę zblendować na krem z dodatkiem cukru, mleka i oleju. Dodać jajka, kakao, ekstrakt zapachowy, bakalie i pokrojone w grubą kostkę obrane jabłka, wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut.

Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić w rondelku nad gotującą się wodą. Polać ciasto. Udekorować orzechami, migdałami lub skórką pomarańczową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation