Kuchnia

Uwielbiam gotować :)

Pulpeciki w sosie pomidorowym | Kwestia Smaku

500 g mielonego mięsa (z indyka, cielęcego lub wieprzowego np. z szynki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku
3 łyżki bułki tartej lub ugotowanej kaszy jaglanej
1 jajko
1 łyżka sosu sojowego
125 ml bulionu drobiowego lub rosołu
oliwa, masło
350 ml przecieru pomidorowego, passaty z butelki lub kartonu

Na patelni na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać starty 1 ząbek czosnku oraz 1 łyżkę masła, suszone oregano i paprykę w proszku, wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Zdjąć z patelni i zmielić razem z mięsem lub drobniej posiekać na desce.
Zmielone mięso wraz z podsmażoną cebulą umieścić w misce. Dodać bułkę tartą lub ugotowaną kaszę, jajko, sos sojowy, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować nieduże pulpeciki.
Rozgrzać natłuszczoną oliwą patelnię i włożyć pulpeciki. Gdy się zrumienią od spodu przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Pod koniec na patelnię dodać starty drugi ząbek czosnku i lekko go zrumienić.
Na patelnię z pulpecikami wlać gorący bulion, przykryć pokrywą i gotować przez ok. 5 - 7 minut, w międzyczasie potrząsnąć patelnią w celu przemieszania pulpecików.
Dodać przecier pomidorowy i zagotować. Gotować bez przykrycia przez około 10 minut (jeśli używaliśmy indyka) lub ok. 15 minut (w przypadku innego mięsa). W międzyczasie 1 - 2 razy zamieszać.
Sos spróbować i doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem, cukrem i suszonym oregano. Podawać z makaronem i tartym serem.
PROPOZYCJA PODANIA

makaron oraz tarty ser (np. parmezan)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation