Kuchnia

Uwielbiam gotować :)

Ziemniaki Hasselback | Kwestia Smaku

1 kg ziemniaków (8 niedużych)
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli gruboziarnistej lub 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej
1 łyżka masła
świeży rozmaryn

Nastawić piekarnik na 250 st. C, grzanie góra-dół. Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywką.
Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować. Ostrym nożem, na całej długości ziemniaków, zrobić co 2 mm głębokie nacięcia.
Do naczynia żaroodpornego wlać 1 łyżkę oliwy. Włożyć rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach oraz ziemniaki (nacięciami do góry). Ziemniaki posolić i polać pozostałymi dwoma łyżkami oliwy. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut pod przykryciem.
Nie wyłączając piekarnika ostrożnie wysunąć i otworzyć naczynie żaroodporne. Po ziemniakach rozsmarować masło i posypać świeży rozmaryn, następnie przewrócić je na drugą stronę (rozcięciem do dołu) i piec dalej kolejne 30 minut pod przykryciem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation