Kuchnia

Przepisy

Makczu Picchu, makowe piramidki

składniki na 6 piramidek:

200 g czekolady deserowej
150 g czekolady mlecznej
100 g suchego maku
100 g marcepanu
50 ml słodkiej śmietanki 30%
po pół garści orzechów włoskich, suszonej żurawiny, suszonej śliwki
skórka otarta z dwóch pomarańczy






Do przygotowania piramidek będziesz potrzebować silikonowych foremek w tym kształcie, do kupienia w tym sklepie internetowym klik .
Mak zmiel dokładnie w blenderze kielichowym, przełóż na sitko i sparz wrzątkiem. Pozostaw mak na sicie aby dobrze obciekł. Marcepan i śmietankę umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu aż marcepan się rozpuści, często mieszaj aby uniknąć przypalenia masy. Przestudzony mak przełóż do miski, dodaj do niego lekko przestudzoną marcepanową śmietankę, dokładnie wymieszaj. Orzechy, żurawinę i śliwki posiekaj nożem, dodaj do masy razem ze skórką otartą z pomarańczy. Masę dokładnie wymieszaj, odstaw.
Obie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj. Używając silikonowego pędzelka, posmaruj dokładnie dno oraz boki foremek. Foremkę wstaw na kwadrans do lodówki. Po tym czasie czynność powtórz i znów schłódź foremkę w lodówce przez kwadrans. Po tym czasie wyjmij foremkę z lodówki, masę makową rozdziel po równo pomiędzy piramidki. Wierzch zalej czekoladą, wyrównaj go dobrze, ponieważ gdy piramidki zastygną będzie to ich podstawa.
Wstaw foremkę do lodówki i schładzaj deser przez około godzinę. Przed podaniem możesz udekorować jadalnym brokatem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation