Kuchnia

słodkości

Przepis na Krem orzechowo-kakaowy

200g orzechy laskowe
3 łyżki Kakao DecoMorreno
3 łyżki miód płynny
8 łyżek mleko 2%

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. Orzechy wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy je przez około 10 minut. Następnie przesypujemy do ściereczki i przez kilka minut pocieramy w dłoniach aby pozbyć się łusek. Im mniej łusek zostanie tym lepiej. To właśnie łuki sprawiają że orzechy są gorzkie.

2. Przy pomocy blendera/rozdrabniacza blendujemy orzechy przez kilka minut do uzyskania kremu – nie musi być to gładka masa, może zawierać kawałeczki orzechów. Dodajemy kakao i miód, następnie stopniowo po 2 -3 łyżki mleka i blendujemy do uzyskania ulubionej konsystencji. Do smaku można dodać później jeszcze więcej miodu lub kakao.

3. Przekładamy gotowy krem do słoiczka. Jedna porcja to ok 250 ml kremu. W szczelnym opakowaniu możemy przechowywać go w lodówce przez kilka dni. Krem możemy użyć do smarowania pieczywa, naleśników, przekładania ciastek lub jako nadzienie do różnego rodzaju wypieków. Smacznego!

https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/krem-orzechowo-kakaowy-13106
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation