Kuchnia

drozdzowe

Ciasto drożdżowe / drożdżówka bez wyrastania z mrożonymi malinami

Wymarzone ciasto drożdżowe. Dlaczego? Bo omijamy proces wyrastania:). Miksujemy składniki, wkładamy do piekarnika i po 45 minutach możemy cieszyć się pyszną drożdżówką. Zapisuję ten przepis w ulubionych i na pewno będę do niego wracać.



2 szklanki mąki
1 jajko L
2 żółtka
60g masła
3/4 szklanki mleka
3 łyżki cukru
40g świeżych drożdży

Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
60g zimnego masła

Dodatki:
150g mrożonych owoców, u mnie maliny

1. Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem, zostawiamy na około 3 minuty, mieszamy. Masło rozpuszczamy, dodajemy mleko, mieszamy (całość powinna być letnia). Dodajemy jajka, żółtka, mleko z masłem i mąkę. Miksujemy do połączenia składników, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Robimy kruszonę: składniki zagniatamy i rozcieramy w dłoniach do powstania grudek. Na ciasto wykładamy maliny, posypujemy kruszonką.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation