Święta i uroczystości

kuchnia

Ciasto:

450 g mąki pszennej

110 g cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć, jeśli wolicie tradycyjny cienki spód)

300 g zimnego masła

4 żółtka

skórka otarta z ½ cytryny lub ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (w zależności jaki smak preferujecie)

Nadzienie owocowe:

ok. 600 g rabarbaru

ok. 600 g truskawek

2 łyżki cukru

Kruszonka:

150 g mąki

100 g cukru pudru

16 g cukru z prawdziwą wanilią

100 g masła

Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę lub ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Formę o wymiarach ok. 35 x 23 cm natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków. Schłodzone ciasto rozwałkować. Wyłożyć na dno i ewentualnie boki formy (ja wyłożyłam tylko dno). Podpiec około 10-12 minut w temperaturze 180°C. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.

Nadzienie:

Truskawki umyć, osączyć na papierowym ręczniku, pozbawić szypułek i przekroić na pół. Rabarbar, umyć, osuszyć, pokroić w 1-2 cm kawałki, dodać do truskawek, oprószyć cukrem, wymieszać.

Kruszonka:

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki.

Całość:

Ciasto oprószyć niewielką ilością kaszy manny lub bułki tartej. Wyłożyć na nie owoce. Wierzch obsypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180° C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation