Kuchnia

Zupy

Składniki:

1 mała cebula
1 łodyga selera naciowego
1 ząbek czosnku
oliwa
szczypta rozmarynu
400 g ciecierzycy
500 ml bulionu drobiowego
100 g drobnego makaronu
sól
pieprz czarny
garść listków bazylii do podania
oliwa do podania

Przepis krok po kroku:
Jak zrobic krem z ciecierzycyJak zrobic krem z ciecierzycy

Krok 1. Seler naciowy kroję w kawałki. Kroję też cebulę i czosnek.
Jak zrobic krem z ciecierzycyJak zrobic krem z ciecierzycy

Krok 2. Do garnka wlewam oliwę (tak, by przykryła dno), wrzucam pokrojone warzywa. Duszę pod przykryciem około 10–20 minut.
Jak zrobic krem z ciecierzycyJak zrobic krem z ciecierzycy

Krok 3. Dodaję ciecierzycę. Ciecierzycę namoczyłam jakieś 6 godzin wcześniej, ale możecie też użyć takiej z puszki. Zalewam bulionem (może być kostka rosołowa rozpuszczona we wrzątku). Dodaję jeszcze 1 szklankę wrzątku i gotuję około 30 minut na niewielkim ogniu.
Jak zrobic krem z ciecierzycyJak zrobic krem z ciecierzycy

Krok 4. Po tym czasie wyjmuję troszkę ciecierzycy do miseczki.
Jak zrobic krem z ciecierzycyJak zrobic krem z ciecierzycy

Krok 5. A resztę miksuję blenderem.
Jak zrobic krem z ciecierzycyJak zrobic krem z ciecierzycy

Krok 6. Doprawiam przyprawami, ewentualnie troszkę rozcieńczam (ale to też można potem).
Jak zrobic krem z ciecierzycyJak zrobic krem z ciecierzycy

Krok 7. Dodaję odłożoną ciecierzycę, wsypuję suchy makaron, wlewam około 0,5 litra wrzącej wody i gotuję kilka minut, aż makaron zmięknie. W razie potrzeby jeszcze troszkę rozcieńczam. Podaję skropione oliwą i przybrane listkami bazylii. Do tego serwuję jasne pieczywo jako dodatek. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation