Kuchnia

mięsko

Kiełbasa w słoiku

0,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki
05 kg boczku świeżego
4-5 ząbków czosnku
1 łyżka majeraku
1,5 łyżeczki pieprzu
1,5-2 łyżeczki soli
ok. 3/4 szkl. wody
kilka kropli maggi

Przygotowanie:
Mięso zmielic i przełożyć do miseczki. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa.
Majeranek rozetrzeć w dłoniach (wydobywa się w ten sposób olejki aromatyczne).
Dodać sól, pieprz i maggi,wyrobić, najlepiej dłońmi mięso po trochu dodając wodę.
Przełożyć do wyparzonych słoiczków na 3/4 wysokości.

Wekować w wodzie 1 godz.
Wyjąć, przestudzić i włożyć do lodówki.

Po 2 godz. jest gotowa do jedzenia.


Aby wydobyć smak i zapach czosnku, najlepiej jest go zmiażdżyć i rozetrzeć nożem na deseczce z dodatkiem soli. Wtedy też dobrze jest dodać mniej soli do mięsa.
Jeżeli ktoś nie lubi czosnku, radzę dodać więcej majeranku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation