Kuchnia

wypieki

Gołąbki bez zawijania/ GOŁĄBKI PO CYGAŃSKU

Składniki:
1 kg mięsa mielonego (polecam z szynki)
800g kapusty białej
200g ryżu
2 cebule
0,5 szklanki bułki tartej (można pół na pół z kaszą manną)
przyprawy (papryka słodka i ostra, do smaku, sól i pieprz)
2 jajka
bułka tarta do obtaczania

Sos pomidorowy do gołąbków:
przecier pomidorowy (2-3 czubate łyżki na litr bulionu)
domowy bulion
mąka pszenna (tylko do zagęszczenia sosu)
płaska łyżeczka brązowego cukru
sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:
1. Ryż gotować o 2-3 minuty krócej, niż podają na opakowaniu. Cebule pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na patelni. Kapustę bardzo cienko poszatkować. Jak się nie ma szatkownicy. Można też posolić kapustę, żeby trochę zmiękła, jeśli się nie lubi takiej bardzo twardej.
2. Do sporej miski wrzucić mięso, kapustę, ugotowany ryż, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, kaszę manną i przyprawy, wbić jajka i wszystko dokładnie wymieszać
3. Dokładnie wyrobioną masę formować w nie za duże owale, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni.
4. W międzyczasie przygotować sos.
Litr bulionu, doprowadzić do wrzenia. Do niego trzeba dodać 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, przesiać przez sitko 2-3 łyżki mąki pszennej (w zależności jak gęsty chcemy mieć sos), wymieszać, rozbić grudki, doprawić łyżeczką cukru oraz solą i pieprzem do smaku.
5. Do sosu wrzucić usmażone gołąbki i gotować około 30 minut.

RADA: Podawać z ziemniakami albo z chlebem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation