Kuchnia

wypieki

4 kg pomidorów lima
3 jabłka
5 dużych cebul
2 duże czerwone papryki
1 duża główka czosnku
2 marchewki
1 nieduża pietruszka
1/4 selera
1 papryczka chili (można więcej)
3 łyżki oleju
60 ml octu winnego

Przyprawy:

10 łyżek cukru (można zmniejszyć ilość bo wychodzi dość słodki)
1 szczypta cynamonu
5 ziaren jałowca
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
4 liście laurowe
3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
1/3 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka słodkiej papryki
4 goździki


Do dzieła!!!

Mieszamy cukier, sól i wszystkie przyprawy -odstawiamy.

Warzywa obieramy/myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do dużego gara, dolewamy olej i dusimy pod przykryciem często mieszając ok 3 godzin. Mają być bardzo miękkie. Następnie wszystko miksujemy, dolewamy ocet, dodajemy wymieszane przyprawy z cukrem i solą i dalej gotujemy ok godziny często mieszając - trzeba bardzo uważać bo sos bulgocze i można się poparzyć.
Po tym czasie sos można dodatkowo przetrzeć przez sito jednak ja tego nie robiłam gdyż zadowoliła mnie jego konsystencja po zmiksowaniu.
Sosu nie trzeba długo gotować gdyż pomidory lima mają dużo miąższu więc sos po ostudzeniu i tak stanie się gęsty.
Przekładamy sos do słoików i pasteryzujemy ok 15 minut lub przekładamy go na gorąco i odwracamy słoiki do góry denkiem dodatkowo okręcamy całość ręcznikiem lub kocem - wtedy nasze słoiczki na pewno dobrze się zamkną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation