Kuchnia

PIERNICZKI, MUFINKI, TORTY

PIERNIKI KATARZYNKI

Składniki (na 2 blachy, ok. 28 szt.):
400 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g płynnego miodu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 jajko
100 g cukru pudru
1-2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do temp. 190° C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

2. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

3. W drugiej wymieszać miód z przyprawą do piernika, kakao, jajkiem i cukrem pudrem.

4. Połączyć zawartość obu misek i wyrobić gładkie, gęste ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche - dodawać stopniowo śmietanę.

5. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać pierniczki foremką w kształcie chmurki.



Układać dość gęsto na blasze i piec przez ok. 12-14 min. (u mnie pierwsza blacha 14 min., druga 12 min.).


Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Źródło/ Inspiracja: B. Bytnerowiczowa "Ciasta domowe"
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation