Kuchnia

wypieki

Ciasteczka z kawałkami czekolady

Składniki:

150g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
100g masła
60g cukru pudru
60g śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii
120g czekolady (mleczna i gorzka pół na pół)

Wykonanie:

- masło i śmietana powinny być z lodówki
- zimną czekoladę posiekać na drobną kostkę
- do miski przesiać obie mąki, cukier puder i proszek do pieczenia, składniki wymieszać
- dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wszystko posiekać razem
- dodać śmietanę i ekstrakt z wanilii
- składniki wymieszać, dodać połowę posiekanej czekolady, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce
- po tym czasie ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na placek o grubości około 8mm
- z ciasta wykroić niewielkie krążki
- ciasteczka ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- w każdym ciastku umieścić kilka dodatkowych kawałków czekolady, wciskając je w ciasto
- ciasteczka piec w 180 stopniach przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasteczka ostudzić, a następnie schować do szczelnego pojemnika
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation