Kuchnia

wypieki

Wieprzowina po syczuańsku.

Na ciasto
1 jajko,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżeczka przyprawy curry,

Reszta składników
- około 500 gramów polędwicy wieprzowej lub schabu,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- kawałek świeżego imbiru (około 3 cm),
- 1 papryka czerwona
- papryczka chili – danie powinno być pikantne, ilość należy dobrać jednak według własnych upodobań,
- garść suszonych grzybów mun,
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- łyżka dobrego ketchupu
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- 2 łyżki octu ryżowego lub zwykłego,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- sól,
- olej.


Składniki ciasta wymieszaj przy pomocy trzepaczki aż zrobi się jednolite.
Wieprzowinę pokrój na małe kawałki, oprósz solą, przełóż do miski z ciastem, wymieszaj.
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, rozłóż równomiernie kawałki mięsa, smaż na dość dużym ogniu przez 2 minuty, obróć i smaż kolejne 2 minuty, po czym zdejmij i odłóż.
Teraz na patelnię wrzuć czosnek i imbir, które wcześniej należy drobno posiekać i rozetrzeć przy pomocy noża lub widelca z odrobiną soli na pastę. Smaż cały czas mieszając przez pół minuty – to zaromatyzuje olej, który później nada smaku całemu daniu.
Dorzuć posiekaną cebulę, paprykę pokrojoną w paseczki i grzyby, które wcześniej należy zalać wrzątkiem, następnie moczyć przez minimum pół godziny, odcedzić i pokroić w paseczki.
Smaż wszystko na dużym ogniu, często mieszając przez 3-4 minuty, na koniec wsyp curry i ponownie wymieszaj.
Dodaj wcześniej usmażoną wieprzowinę.
Do miseczki wlej pół szklanki wody, dodaj mąkę ziemniaczaną, miód, ketchup i sos sojowy, dokładnie wymieszaj, wlej na patelnię, cały czas mieszając, sos momentalnie zgęstnieje.
Po około 30 sekundach wyłącz ogień i od razu podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation