Kuchnia

Przepisy

Zupa krem z batatów i soczewicy

Składniki:
Bataty 600 g

Ziemniaki 300 g

Marchew 2 szt.

Cebula 1 szt.

Czosnek 2 ząbki

Soczewica czerwona 300 g

Chili ½ szt.

Curry 1,5 łyżki

Olej 2 łyżki

Ostra papryka w proszku ½ łyżeczki

Mleko kokosowe 400 ml

Kiełki rzodkiewki do dekoracji 20 g

Szczypior 1 łyżka posiekanego

Pieprz świeżo mielony

Kajzerka 2 szt.

Przygotowanie:
Bataty, ziemniaki i marchew obierz, pokrój na nieduże kawałki, wrzuć do garnka, dołóż posiekaną z grubsza cebulę i czosnek, wlej olej. Smaż razem przez 5 minut często mieszając.
Wsyp curry i ostrą paprykę, wymieszaj, wlej 1,5 litra wody. Gotuj przez 15 minut, wsyp soczewicę. Gotuj, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby dolej wody (soczewica szybko ją wchłania).
Bułki pokrój i zrumień w piekarniku.
Do zupy dodaj mleko kokosowe. Podgrzej. Przelej do blendera i zmiksuj. Przelej do misek, udekoruj plasterkami chili, szczypiorem i kiełkami. Oprósz pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation