Kuchnia

wypieki

Zupa z tortellini i zielonego groszku

Składniki:
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1litr bulionu drobiowego
ok. 120g tortellini serowego (można zastąpić uszkami z mięsem)
225g zielonego mrożonego groszku
2 płaski łyżki mąki kukurydzianej
150 ml kwaśnej śmietany 12-18%
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
ok 60g tartego parmezanu
ok 30g uprażonych posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
świeżo zmielony pieprz, sól



Cebulę drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanej oliwie podsmażać kilka minut. Wlać bulion i zagotować. Dodać tortellini i gotować 10 minut.
Wsypać mrożony groszek i gotować 5 min.
Kwaśną śmietanę ubić z mąką (można dokładnie roztrzepać rózgą), dodać do zupy i wymieszać. Wsypać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Na wolnym ogniu gotować jeszcze 2 min.
Podawać w kokilkach posypaną prażonymi orzechami i tartym parmezanem.
Zupę należy podawać od razu. Nie wskazane jest jej odgrzewanie lub np zostawianie na drugi dzień z uwagi na pierożki, które jeżeli zbyt długo będą leżały w zupie po prostu zanadto rozmiękną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation