Kuchnia

Wypieki

Składniki na 4 kruche placki:

- 300 g mąki pszennej

- 3 łyżki kakao Nesquick

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 150 g masła

- 2 jaja

- 50 g cukru pudru

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, schłodzić około 30 minut. Podzielić na 4 równe części. Każdą bardzo cieniutko rozwałkować, podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto ostrożnie przenieść do blaszki ( 30x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec oddzielnie każdy blat, w 180 st. C 10 - 15 minut.



Składniki na biały biszkopt:

- 4 białka

- 4 łyżki mąki pszennej

- 4 łyżki cukru

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki oleju

Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i olej, delikatnie wymieszać. Piec około 15 minut w 180 st. C.



Składniki na krem:

- 4 żółtka

- 4 szklanki mleka

- 1 budyń śmietankowy

- 4 łyżki kakao Nesquick

- 4 łyżki mąki ziemniaczanej

- 150 g masła

- 4 łyżki cukru pudru

3 szklanki mleka zagotować, w pozostałej szklance rozpuścić budyń, kakao, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, mieszając, zagotować do zgęstnienia, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać zimny budyń.



Polewa:

- 200 g białej czekolady

- 50 g masła

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać.



Przełożenie ciasta:

ciasto - krem - ciasto - krem - biszkopt biały - krem - ciasto - krem - ciasto - polewa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation