Kuchnia

Serniki

Słodko-słony sernik kajmakowy na krakersach

SKŁADNIKI:

2 duże paczki prostokątnych krakersów (solonych)

Kwadratową formę o boku ok. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie na dnie ściśle poukładać krakersy

MASA SEROWA:
500g sera twarogowego 3krotnie mielonego lub sernikowego
1 jajko
100g cukru
200g masy krówkowej
1 budyń waniliowy lub śmietankowy

Wszystkie składniki zmiksować, przełożyć do dużego rondla i podgrzewać mieszając aż do zagotowania. Gotować ciągle mieszając około 2minut. Gorącą masę od razu wylać na krakersy. Na serze ułożyć kolejną warstwę krakersów.

MASA KAJMAKOWA:
200g masy krówkowej
80g masła
1/4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać aż masło całkowicie się rozpuści, a masa będzie mocno ciepła. Od razu rozsmarować na krakersach. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę krakersów. Ciasto całkowicie ostudzić.

MASA ŚMIETANOWA:
1,5szklanki (330g - 1 duży kubek) śmietanki kremówki 30% (odłożyć dwie łyżki)
1 łyżka cukru pudru
2 płaskie łyżeczki żelatyny

3 łyżki cukru
1 łyżka wody
2 łyżki śmietanki kremówki 30% (te uprzednio odłożone)
2 łyżki masła
szczypta soli

Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić mieszając na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić pod koniec dodając cukier i wlewając rozpuszczoną żelatynę. Wyłożyć na ostudzone ciasto.

Cukier z wodą umieścić w garnuszku, wymieszać i podgrzewać, mieszając aż woda wyparuje a cukier zbije w grudki ponownie rozpuści i zarumieni. Do zarumienionego od razu dodać kremówkę, sól i masło, wymieszać do połączenia. Lekko przestudzić, a następnie rozlać na cieście grzbietem łyżki lekko mieszając ze śmietanką (śmietanka lekko się rozpuści, powstanie taki sos, co widać na zdjęciu).

Przed podaniem schłodzić w lodówce przez co najmniej 6-8h (najlepiej całą noc; a moim zdaniem ciasto jest najlepsze po min. 24h od przygotowania). Przechowywać w lodówce, podawać schłodzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation