Palce lizać!

424 inspiracje
by Ola
18 obserwujących
Sernik snickers
przepis blog -gotuję bo lubię
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Spód:



* 160 g herbatników

* 70 g masła

* 1 łyżka cukru pudru



Masa serowa:



* 900 g gęstego twarogu sernikowego (Piątnica, Hej lub Mój Ulubiony)

* 2/3 szklanki śmietanki kremówki (ok. 170 ml)

* 4 duże jajka (lub 5 mniejszych)

* 1/2 puszki masy krówkowej (250 g)

* 3/4 szklanki cukru pudru

* 2 łyżki cukru waniliowego

* 125 g solonych orzeszków ziemnych

* 125 g gorzkiej czekolady

* 1 budyń waniliowy (bez cukru)



Dodatkowo:



* pozostałe pół puszki masy kajmakowej

* 3 batony Snickers

Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
Ciastka maślano - cytrynowe


Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli

Przygotowanie
Za pomocą miksera ubić olej, masło, jajka, skórkę z cytryny i sól na gładką masę. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Połączyć obie grupy składników, wyrobić ciasto. Ciasto schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie wyjąć ciasto, odczekać ok 5 min i rozwałkować na cienki placek (ok 2-3mm). Z ciasta wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie. Piec w temp. 180'C aż ciastka lekko się zarumienią. Podawać posypane cukrem pudrem i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Składniki:

ciasto:

250 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
3 szklanki mąki tortowej
1 jajko
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
farsz:

1,5 łyżki masła
150 g szynki lub polędwicy w plasterkach
3 ząbki czosnku
2 garści świeżego szpinaku
6 pomidorów suszonych
ser mozzarella ( 200 g )

Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
SZARLOTKA Z LUKREM

Składniki:

Ciasto
300g mąki pszennej
1/3 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki cukru wanilinowego
4 łyżki mleka
Nadzienie
150g miękkiego masła
1 litrowy słoik prażonych jabłek
cynamon
Lukier
1,5 szkl cukru pudru
3-4 łyżki wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu z miksera i zmiksować na średnich obrotach. Wyjąć ciasto na blat uformować kulkę i podzielić na dwie części. Wyciąć dwa papiery do pieczenia wielkości blaszki 33*22 cm. Na pierwszym papierze rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma papierami, przełożyć do blaszki, nakłuć widelcem i podpiec około 12 minut w 180 stopniach. Wyjąć i rozłożyć jabłka. Na drugim papierze rozwałkować resztę ciasta, nakłuć widelcem i przełożyć na jabłka. Zdjąć papier i włożyć ponownie do piekarnika na 40 minut. Wyjąć i ostudzić. Jabłka przełożyć na miskę, doprawić cynamonem i ewentualnie dosłodzić do smaku (ja nie słodziłam). Lukier: do cukru pudru stopniowo dodawać wodę i ucierać. Średnio lejącym lukrem polać ciasto.
Tartaletki krówkowe z orzechami
Składniki:
ciasto
100g mąki pszennej
50g masła
25g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżeczka kakao
nadzienie
150g krówek
2-3 łyżki mleka
100g jogurtu greckiego
1 jajko
1 łyżeczka mąki pszennej
100g prażonych orzechów ziemnych

babeczki krówkowe z orzechami

Wykonanie:
- mąkę, kakao i cukier przesiać, dodać sól, zimne masło, składniki posiekać razem, dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce
- foremki do tartaletek wysmarować tłuszczem
- ciasto podzielić na 5 części, każdą z nich wylepić jedną foremkę, ciasto nakłuć widelcem, foremki z ciastem ponownie krótko schłodzić
- 2/3 krówek pokruszyć, dodać mleko, całość podgrzać w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia się cukierków, powstałą masę ostudzić
- jajko i jogurt wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową
- schłodzone tartaletki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach przez około 15 minut do lekkiego zrumienienia ciasta
- podpieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić, temperaturę piekarnika obniżyć do 180 stopni
- jajko roztrzepać, dodać jogurt oraz przesianą mąkę, składniki wymieszać
- do masy jogurtowej dodać rozpuszczone krówki, ponownie wymieszać do połączenia się składników

Kruche tartaletki

- pozostałe krówki posiekać na mniejsze kawałki, wrzucić do masy, dodać do niej również 1/2 orzechów, składniki wymieszać, aby w miarę równo ułożyły się w masie
- do ostudzonych babeczek przełożyć masę tak, by w każdej znalazło się sporo orzeszków oraz kawałków krówek, masa ma wypełnić całe babeczki
- na wierzchu każdej tartaletki ułożyć gęsto pozostawione orzeszki
- babeczki wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 30 minut
- upieczone tartaletki pozostawić na krótko w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć je na blat i pozostawić do całkowitego ostudzenia
OPONKI SEROWE NAJLEPSZE

Składniki:
500 g sera białego półtłustego
500 g mąki pszennej
4 żółtka
120 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka spirytusu lub octu
220 ml śmietany 12 %
1 litr oleju lub smalcu (do smażenia)
4 łyżki cukru pudru (do posypania)

Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Do sera dodać przesianą mąkę, sodę, cukier, żółtka, spirytus (ocet), śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Wykrawać szklaną koła. W środku wykroić mniejsze kółko za pomocą kieliszka. Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni. Oponki smażyć partiami. Każdą porcję dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Coco au Miel - Ciastka kokosowe

Składniki (10 ciastek):

• 1 i 1/4 szklanki (310 ml) mleka
• 1 i 1/4 łyżeczki miodu
• 3 szklanki (230 g) wiórków kokosowych
• 1/2 szklanki (125 g) cukru
• 1/2 szklanki (70 g) mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2........
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona